Un ex-vicedirector al SIS dezvăluie planul lui Formuzal pentru ziua semnării Acordului de Asociere cu UE

Embed:

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, avea planuri pentru ziua semnării Acordului de Asociere a Moldovei cu UE, dar acestea au fost date peste cap. Despre acest fapt a vorbit fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate Valentin Dediu, în cadrul emsiunii Fabrika.

"Este bine ştiut că organele competente lucreză. Eu cunosc că başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, avea intenţia să iasă la data de 27 iunie, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, cu un demers, dar când au fost reţinute acele persoane din Găgăuzia, s-a liniştit", a declarat Dediu.

Totodată, invitaţii emsiunii consideră că există suficiente temeiuri ca guvernatorul de la Comrat să fie diferiţi justiţiei pentru chemarea la răsturnarea regimului constituţional şi la ură interetnică.

"Este încălcarea jurământului depus în calitate de mebru al Parlamentului. În jurământ este specificat că dânsul va trebui să păzească drepturile şi libertăţile omului, dar toate acţiunile lui vin în contradictoriu, sunt incompatibile", a specificat expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu.

Mai mult, deputatul PLR Ana Guţu este de părere că Formuzal trebuie să fie de urgenţă sancţionat conform legii.

"Trebuie să respectăm legile. Acţiunile lui Formuzal pot fi calificate subersive. El de mult timp trebuia să fie tras la răspundere", a spus Ana Guţu.

Totuşi, fostul membru al Comisiei Unificate de Control Ion Leahu s-a arătat a fi mai sceptic faţă de orice tentativă care ar duce la sancţionarea lui Mihail Formuzal, invocând că vinovăţia acestuia nu va fi confirmată din motiv că vor lipsi probele.

"Sincer nu văd vreun rezultat din această anchetă, sunt convins că la nivelul actual, oamenii legii nu sunt capabili să obţină probe de aşa natură, ca orice judecător să fie impus de a se pronunţa pe seama vinovăţiei lui Formuzal", a specificat Ion Leahu.

Başcanul Găgăuziei nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse în adresa sa.

Publika.md aminteşte că Procuratura Generală a dispus iniţierea urmăririi penale în cazul başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal şi episcopului Marchel.

Dosarul penal a fost iniţiat pentru declaraţii şi acţiuni care sfidează regimul constituţional.

Menţionăm că Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal şi preşedintele Partidului "Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz, şi-au dat întâlnire în data de 5 iunie, în Capitala de nord a ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu