Un elicopter al unei companii din Moldova, DOBORÂT de talibani! REACŢIA autorităţilor de la Chişinău

Embed:

(UPDATE 11:29) Reprezentanţii Celulei de criză instituită în cadrul MAEIE au efectuat demersurile necesare pe lângă Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Ambasada  SUA şi României la Chişinău, precum şi alte state partenere din regiune în vederea obţinerii mai multor informaţii privind situaţia celor trei cetăţeni molodveni.

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan din Republica Moldova presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania AIRCRAFT CHARTER SOLUTIONS pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp.

(UPDATE 10:36) Directorul Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova, Mircea Maleca, se întâlnește la sediul central al ICAO (Organizația Aviației Civile Internaționale) din Montreal, Canada, în regim de urgență, cu autoritățile aeronautice din Afganistan pentru a discuta cazul elicopterului atacat în Afganistan.

(UPDATE 10:21) Reprezentanţii Celulei de criză instituită în cadrul MAEIE sunt în contact cu Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev privind situaţia celor trei cetăţeni molodveni.

De asemenea, se precizează faptul că elicopterul nu face parte din misiunea de pacificare ONU.

(UPDATE 08:34) Unul dintre cei trei moldoveni ar fi fost ucis, însă informaţia, deocamdată, nu este confirmată. Anunţul a fost făcut de premierul în exerciţiu, Gheorghe Brega. 

Gheorghe Brega: Unul dintre cetăţenii moldoveni, capturaţi în Afganistan, ar putea fi mort

 
Declarațiile lui Gheorghe Brega

Un elicopter al unei companii din Moldova, CAPTURAT de talibani! REACŢIA autorităţilor de la Chişinăuhttp://bit.ly/1kSMXj5

Posted by PUBLIKA.MD on 24 Noiembrie 2015


(UPDATE 07:11) Potrivit autorităţilor, cetăţenii moldoveni capturaţi în Afganistaţi sunt în viaţă. Se negociază eliberarea acestora.

Moldovenii capturaţi, membri ai echipajului, sunt Oleg Groza, Mihail Crihan şi Ion Buruiană. 

(06:05) Un elicopter, care aparține unei companii din Moldova, cu trei cetăţeni moldoveni la bord, a fost capturat de talibani. Incidentul a avut loc, aseară, în Afganistan.

CITEŞTE ŞI: Un elicopter care aparține unei companii din Moldova, capturat de talibani în Afganistan (FOTO/VIDEO)

Presa străină scrie că 16 persoane au fost luate ostatice, iar alte trei au fost ucise.

Autorităţile noastre nu deţin deocamdată informaţii potrivit cărora printre victime s-ar afla şi concetăţeni de a-i noştri. 

Incidentul s-a produs în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani.

Potrivit ministrului în exerciţiu de Interne, Oleg Balan, aparatul de zbor care aparţinea unei companii private din Moldova participa la misiuni de pacificare în Afganistan.

"A fost doborât sau a fost nevoit să facă o aterizare forţată în Afganistan. Este un elicopter, care asigură transportarea persoanelor în Afganistan", a spus ministrul în exerciţiu de Interne, Oleg Balan. 

Ministrul a mai declarat că printre membrii echipajului se numără trei cetățeni moldoveni. Doi dintre aceştia sunt piloţi, iar cel de-al treilea este inginer.

"Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii că au nimerit în plen la opoziţia afganeză", a mai spus Balan.

Presa străină scrie însă, că după ce au doborât aparatul de zbor, talibanii au luat 16 ostatici, iar alte trei persoane au fost ucise.

Deocamdată nu este clar dacă printre victime sunt moldoveni.

Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, compania în proprietatea căreia se află elicopterul activează de ani buni pe piaţa aeronautică şi se bucură de o reputaţie bună.

"Are câteva contracte cu Naţiunile Unite. Activitatea lor se desfăşoară în Afganistan în baza de contracte, care sunt toate legale. "Valan", desigur, are certificate. E o companie destul de sigură", a  spus şeful Autorităţii Aeronautică Civilă, Mircea Maleca.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul de Externe a solicitat Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, informaţii de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, privind soarta celor trei moldoveni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu