Un elev din Dubăsarii Vechi duce faima Moldovei în lume. S-a întors cu medalii de la mai multe olimpiade internaţionale

Embed:

A descoperit cifrele pe când era la grădiniţă şi a înţeles repede că lumea întreagă se bazează pe ele. Apoi, mult mai devreme decât alţi copii, a descoperit matematica. A fost prima dragoste şi nu s-a mai vindecat de ea. Dionisie Nipomici are acum 17 ani şi nu-şi imaginează cum ar fi viaţa lui fără matematică. Lucru de altfel imposibil să se întâmple, fiindcă Dionisie este olimpic naţional şi internaţional, deci, destinul lui este matematica.

Poate să rezolve ore în şir exerciţii complicate. Nu ştie când trece timpul. Şi i se pare fascinantă matematica. Este vrăjit de lumea cifrelor şi recunoaşte asta, fericit că descoperă mereu ceva nou aici.

"Matematica are o magie a ei, o magie a cifrelor. Cifrele sunt foarte interesante şi ele sunt oriunde", susţine Dionisie.

Numai că locurile în care descoperă cifrele sunt dintre cele mai surprinzătoare.

"Ce este căsuţa unui melc? Este o formă de spirală care merge după numerele lui Fibonacci. Chiar şi în plante, spre exemplu floarea-soarelui. Avem pălăria aceasta şi cum stau seminţele tot aşa în formă de spirală una după alta. Iarăşi această spirală este după raportul numerelor Fibonacci", a explicat tânărul.

Prima sa reuşită a fost titlul de olimpic naţional, răsplătit prin admiterea fără plată la filiala din Durleşti a unui liceu privat din capitală.

"Ei sunt mândria noastră. Este un elev dotat, el a demonstrat perseverenţă, străduinţă", a menţionat directorul adjunct al liceului, Elena Ciuhri.

Iar rezultatele au venit pe măsura muncii. S-a întors cu medalii de argint şi bronz de la olimpiadele din Africa de Sud, Argentina, Cipru, Columbia şi Turcia.

"Mai sunt alte două olimpiade în următorii doi ani. Vreau aur", a spus olimpicul. Aur care ar străluci şi asupra satului natal, Dubăsarii Vechi.

"Denis în trecut a fost elev într-o şcoală din sat", a menţionat Marcel Teleucă, doctor în ştiinţe matematice.

Iar acasă, mândria familiei este la fel de mare ca dorul de copil.

"Mereu, la orice succes de-al lui emoţiile sunt foarte mari, dar şi lacrimile apar pe faţă, deoarece nu este mereu alături şi ne lipseşte. Noi mereu considerăm că încă e mic şi deoarece a plecat din clasa a VIII-a, îl aşteptăm acasă şi ne este foarte dor", a mărturisit mama lui Denis, Aurelia Nipomici.

Asta în timp ce băiatul visează cum ar fi facă ar avea acces nelimitat la informaţia de specialitate: "Sunt unele cărţi electronice, tablete, pe care la moment în orice colţ eşti, chiar dacă mergi în transport, poţi să o scoţi şi să cauţi o problemă, să vezi soluţia".

Dar părinţii nu-şi permit asemenea cheltuieli. "Aşa posibilitate nu avem, ca să-i putem oferi toate inovaţiile noi, să fie în pas cu progresul tehnic", a spus mama tânărului.

Denis are, însă, grijă de fiecare bănuţ pe care îl câştigă ca premiu şi face economii, cu gândul la viitor.

"Îi ţin pentru o universitate bună, să am un început. Sper să ajung în Statele Unite, la universităţile de top", a relatat Denis.

Deocamdată, este un adolescent sigur pe sine, pregătit să studieze temeinic şi să-şi urmeze visul. "Mulţi se tem să viseze mai sus, îşi pun o limită. Eu, spre deosebire de alţii, îmi pun scopuri imposibile. Imposibilul nu există, totul este posibil".

PARTENER CAMPANIE:

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu