UN DOCTOR PENTRU TINE. 35 de medici oncologi vor consulta gratuit pacienţii din toată țara

Embed:

Campania iniţiată de Guvernul Moldovei "Un doctor pentru tine" va deservi mai mulţi pacienţi. De acum încolo, în cadrul acţiunii vor participa şi 35 de medici oncologi. 

Medicii oncologi vor merge începând de astăzi în cadrul echipelor mobile împreună cu medici cardiologi, endocrinologi, oftalmologi și neurologi în toate raioanele țării. Vor consulta gratuit pacienți şi vor oferi asistență metodică medicilor din localităţi. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a lansat campania națională de informare a populației „Eu sunt și eu voi fi”, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului.

"Este de fapt o extindere a Campaniei Un doctor pentru tine. Suplinirea cu mai mulţi specialişti anume în scopul de a informa, de a educa şi în principal de a face acele consultări în scop profilactic, eventual de a depista acele patologii canceroase care pot fi la anumite grupuri de populaţie", a spus secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlcă.

De Ziua Mondială a luptei împotriva Cancerului, marcată anual la 4 februarie, medicii au oferit consultații gratuite pacienților din raionul Edineț.

"Pentru populație este binevenit acest fapt, deoarece scutim pacientul de deplasare la Chișinău, în primul rând, de asemenea este necesar careva investigații, sunt indicate și, ulterior, la consultație vine pacientul deja investigat totalmente pentru decizie de tratament", a spus Valeriu Bâlba, medic oncolog.

Depistarea la timp a maladiei garantează tratarea acestea, spun medicii.

"Una dintre scopurile noastre ar fi și sensibilizarea medicilor din teritoriu care se ocupă cu diagnosticul pacienților oncologici spre a spori cât mai mult depistare în stadiile incipiente a cancerului", a zis Marcel Ciobanu, chirurg oncolog.

Oamenii spun că grație acestor consultații economisesc timp, dar și bani.

"Socot că aceasta companie este o companie extraordinară de bună, deoarece stând la evidență la medicul oncolog, este foarte complicat ca să ne deplasăm până la Chișinău."

"Astăzi m-am bucurat chiar tare, să spun drept, fiindcă într-adevăr trebuia acum iarăși să plec la mamolog la Chișinău, dar dacă este aici, cu mult mai bine. "

Am venit, am primit o consultație, o să trebuiască iar să plec la Chișinău să mai fac o investicație.

Prima zi de investigații medicale a adus și primele rezultate.

"Astăzi au fost două paciente cu patologii de cancer, care au fost redirecționate la Institutul Oncologic pentru examinări și rezolvarea problemei", a zis Ghenadie Juromchii, medic oncolog-ginecolog.

Campania "Un doctor pentru tine" a fost lansată în august anul trecut la iniţiativa prim-ministrului Pavel Filip. 38 de mii 600 de persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite în 2018.

Dintre acestea, circa 22 de mii de persoane au făcut screening pulmonar, iar peste 4000 de femei au beneficiat de screening mamar. Acest lucru a permis depistarea precoce a anumitor forme de cancer şi, ulterior, tratarea lor. În plus, aproape 4500 de copii au primit tratament stomatologic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu