Un dezastru ecologic amenință cea mai mare lagună cu apă sărată din Europa. Peștii mor în masă

Spania a găzduit de curând, la Madrid, summitul mondial pe teme climatice. Înaintea evenimentului, autoritățile și-au reafirmat angajamentul față de un viitor mai verde.

Dar departe de capitală, un dezastru ecologic amenință cea mai mare lagună cu apă sărată din Europa. Peștii mor în masă în sudul Spaniei. Este o imagine dezolantă, care pune în pericol unica sursă de venit a pescarilor.

„Poluarea e o problemă de multă vreme aici: provine din orașe și din agricultură. Toate reziduurile sunt aruncate în Mar Menor. Așa apar bacterii care distrug flora acvatică, ceea ce duce la o lipsă de oxigen în apă”, arată pescarul Manuel Martinez.

La fel ca pescarii, și activiștii de mediu sunt convinși că problema pornește de la deversări. Pedro García și Ángel Monedero spun că în lagună intră apă contaminată prin utilizarea excesivă a fertilizatorilor.

„Atât apele subterane, cât și cele de suprafață intră în lagună din câmpurile cultivate intens. Și sunt pline de nitrați. Este clar că sectorul agricol este responsabil pentru această poluare, dar nu se face nimic în acest sens”, spune Pedro Garcia, activist de mediu.

Testele arată că o mare parte a poluării provine de la fermele din spatele lagunei, unde se cultivă broccoli, salată și anghinare. Se pare că unele câmpuri au fost irigate ilegal.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu