Un deputat rus şi mai mulţi artişti, ÎNTORŞI la Moscova de pe aeroportul de la Chişinău

Embed:

Deputatului rus, Pavel Şperov şi unui grup de artişti, care au venit în ţara noastră pentru a participa la evenimentele din stânga Nistrului, le-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova. Aceştia au fost întorşi acasă chiar de pe Aeroport.

Reprezentanţii Politiei de Frontieră au declarat pentru postul nostru de televiziune că decizia a fost luată pe motiv că aceştia nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat şi nu au justificat scopul vizitei. 

Pavel Şperov este deputat din partea Partidului Liberal Democrat, condus de Vladimir Jirinovski.

Totodată, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a publicat lista artiştilor de la Moscova, care au fost întorşi acasă. Este vorba despre Dmitri Dunaev, Liaisan Mingazova, Lidia Muzaleva, Irina Maslova şi Vladimir Gasoian.

Iar ministrul de interne, Alexandru Jizdan, a precizat, la un post de televiziune, că peste 50 de artiști ruşi urmau să vină în ţara noastră.

Aceştia au fost informaţi însă că nu li se va permite să intre pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece nu au coordonat cu autorităţile noastre participarea la evenimentele din stânga Nistrului.

De cealaltă parte, preşedintele Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că interdicţia aplicată delegaţiei de la Moscova reprezintă o provocare.

Şeful statului şi-a cerut scuze de la demnitarul şi artiştii ruşi şi a promis că va investiga fiecare caz în parte.

Rogozin mai scrie că i-a solicitat Ambasadei Rusiei la Chişinău să ia măsurile de rigoare. 

CITEŞTE ŞI: Dmitri Rogozin ar putea fi declarat persona non-grata în ţara noastră

CITEŞTE ŞI: Veteranii conflictului de la Nistru cer ca Dmitri Rogozin să fie declarat PERSONA NON GRATA în Moldova

Festivitățile de la Tiraspol și Bender sunt programate pentru 29 iulie.

Delegația rusă intenționa să ajungă în Moldova cu un avion militar, însă autoritățile de la Chișinău i-au interzis acest lucru. 

CITEŞTE ŞI: Chişinăul CERE Moscovei să renunţe la manifestările dedicate celei de-a 25-a aniversări de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru

CITEŞTE ŞI: Rogozin ignoră interdicţia autorităţilor de la Chişinău şi spune că va veni în Moldova, fiind invitat de Dodon (FOTO)

PUBLIKA.MD aminteşte că Ministerul de Externe l-a convocat într-o ședință pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametşin.

Astfel, s-a pus accentul că nu este momentul oportun ca la manifestările consacrate acestei aniversări să fie invitați artiști și delegați din Federația Rusă. În contextul în care între cele două țări trebuie păstrate relațiile de prietenie și încredere.

De asemenea, au fost învocate mai multe demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea misiunii de pacificatori într-una civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Iar ăptămâna trecută, Ministerul de Externe i-a sugerat delegației ruse în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Moldova pentru a participa la cea de-a 25-a aniversare de la începutul misiunii de pacificare.

Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a dat o replică dură şefului statului, Igor Dodon, care a anunţat că va împărţi decorații în stânga Nistrului. Într-o postare pe internet, Candu i-a sugerat lui Dodon că încălcarea frecventă a Constituţiei ar putea determina Parlamentul să revadă atribuţiile preşedintelui ţării.

Iar liderul PDMVlad Plahotniuc, a declarat pentru prestigioasa revistă americană The Hill că Moldova are nevoie de ajutorul SUA și al UE pentru a soluționa conflictul transnistrean și pentru a nu cădea, din nou, în zona de influență a Rusiei

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu