Un cuplu de ucraineni, reţinuţi de PCCOCS, INI şi SIS. Furau trafic de la Moldtelecom

Un cuplu de ucraineni a fost reținut de procurorii pentru combaterea crimelor organizate și cauze speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii SIS și ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice din cadrul INI. Aceștia sunt bănuiți că ar fi furat trafic de la Moldtelecom pentru a încărca cartele de la Unite și Moldcell.

În cadrul efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că, pe parcursul anului 2016 până în prezent, persoane neidentificate de organul urmărire penală, utilizând fraudulos numerele companiilor de telecomunicații din Republica Moldova, precum și mijloace tehnice speciale utilizate pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, alte mijloace electronice, rețele şi servicii de telecomunicaţii ale altor operatori şi rețeaua internet, cu bună-știință, au accesat neautorizat reţelele şi serviciile de telecomunicații ale companiei menționate, au restricţionat accesul la datele informaționale internaționale şi efectuat terminații neautorizate a traficului voce local şi internațional, generând minute internaționale și cauzând astfel companiilor de telecomunicații menționate prejudicii materiale de peste 260.000 de lei.

Astfel, în scopul reținerii acestora, organele de poliție au fost nevoite să spargă ușa, dat fiind faptul că în timpul percheziției ultimii încercau să distrugă probele, aruncând peste fereastră: 2 echipamente VoIP utilizate pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, 2 routere WiFi, un calculator portabil Raspberry Pi, 13 cartele de reîncărcare Moldcell cu nominalul 100 de lei, 17 cartele de reîncarcare Moldcell cu nominalul 50 lei, utilizate, precum și 50 cartele de reîncărcare Moldcell cu nominalul 50 de lei, neutilizate. 

Totodată, în cadrul efectuării percheziției menționate au fost ridicate 3 telefoane mobile, 2 laptopuri și 3 cartele SIM utilizate de către persoanele bănuite pentru comunicare cu alte persoane necunoscute. 

Cetățenii ucraineni au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul Direcției de poliție a mun. Chișinău, iar automobilul cu care ultimii au traversat frontiera Republicii Moldova a fost ridicat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu