Un copil de patru ani din Floreşti A MURIT otrăvit cu ciuperci. Sora şi părinţii, în stare gravă la spital

Embed:

Un băieţel de doar patru ani a murit noaptea trecută la spital, după ce s-a otrăvit cu ciuperci, iar sora lui de opt ani este internată în stare gravă la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală. Mama copiilor se simte mai bine, dar rămâne sub supravegherea medicilor de la Spitalul "Sfânta Treime" din Chişinău. Familia, originară din raionul Floreşti, a consumat ciuperci culese din pădure. Acestea au fost culese încă sâmbătă dimineaţa, iar tatăl minorilor s-a adresat la medic abia luni. 

"Asta e vina lor, am vorbit cu mama ce aşa târziu şi ea a spus că ne-am gândit că poate aşa le este un pic rău", a spus Gheorghe Morari, şef de secţie Centrul de Sănătate Publică Floreşti.

Medicii de la Institutul Mamei şi Copilului spun că băiatul era inconştient când a fost adus la spital.

"Copilașul are patru ani jumătate şi este din raionul Floreşti. Toată familia a mâncat şi toţi sunt internaţi în staționar. A fost adus cu ambulanţa peste 24 de ore în stare extrem de gravă", a spus Elena Cojocari, şefa secţiei Reanimare Chirurgicală, Toxicologie.

Sora băiatului în vârstă de opt ani rămâne internată la spital. Starea ei este gravă, dar stabilă. Tatăl copiilor a primit îngrijirile necesare şi nu a avut nevoie de spitalizare. Mama se află însă sub supravegherea medicilor de la Spitalul "Sfânta Treime".

"Pacienta a fost în stare mult mai gravă, dar avem o dinamică pozitivă. La moment starea este stabilă, dar pericolul se mai menţine încă câteva zile, de aceea va fi sub observare, tratament", a spus Adriana Pâslaru, şef Centrul Toxicologic Republican.

În ultimele trei zile, 14 adulţi care s-au otrăvit cu ciuperci au fost internaţi la Centrul Toxicologic, dintre care doi sunt în stare gravă.

"Am fost la Nordul Moldovei singur, am cules ciuperci. Le-am fiert, le-am prăjit şi le-am consumat. Le-am consumat duminică şi luni mi s-a făcut foarte rău. Dar nu m-am adresat luni, m-am adresat marţi la medic."

"Vomitam şi aveam grețuri. Stăteam un pic şi vomitam. Acum mă simt un pic mai bine, dar tot mă doare burta. Eu cred că va trece."

"De unde aţi luat ciupercile? Din pădure. Le-aţi cules?Da. Noi mereu mâncăm ciuperci.Când vi s-a făcut rău?Peste trei ore jumătate. Ce aţi simţit? Doar vomă. La urmă deja mă amețea. "

Potrivit specialiştilor în microbiologie, în Moldova cresc aproximativ 800 specii de ciuperci, dintre care doar 160 sunt comestibile.

"Ignoranța îi aduce la situaţii neplăcute. Atunci când nu cunoşti trebuie să te informezi, sau să mergi la cules cu cineva care are cunoştinţe. Cea mai bună ciupercă poate să devină toxică. Dacă ciuperca este îmbătrînită, ţinută mult timp, neprelucrată termic devine toxică", a spus Ştefan Manic, speacialist  microbiologie, Grădina Botanică.

De la începutul anului au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi, dintre care şapte copii.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu