Un cineast moldovean a obţinut recunoaştere internaţională. Acesta a adus acasă şase premii

Dumitru Grosei a obţinut şase premii pentru peliculele sale la mai multe festivaluri internaţionale în 2018. 

Patru dintre acestea le-a luat filmul "Călărași – un ținut la poarta raiului", informează moldpres. Pelicula s-a învrednicit de premiul ”Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival, care s-a desfășurat în perioada 31 octombrie-5 noiembrie, pe insula Amorgos, în Grecia.

Câte un premiu au luat și filmele ale aceluiași regizor "Cadoul" (la un festival din India) și ”Ecouri” (la Alternative Film Festival din Toronto, Canada).

În 2018, acest film a mai fost distins cu alte trei premii: Premiul pentru cel mai bun film pe tema "Etnoecologie (natură și oameni indigeni)" la Festivalul Internațional de Film Ecologic "To save and preserve" din Rusia, Marele Premiu "Cel mai bun film etnografic" la Festivalul Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba, România și Cel mai bun documentar la Constanta International Film Festival, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent.  

Potrivit specialiștilor în domeniul cinematografiei, Dumitru Grosei este cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film în anul 2018. 

Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat  la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1995 a fost regizor secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul "Capitaine Conan".

 

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu