Un Centru de excelenţă pentru tinerii vinificatori va fi deschis în doi ani

Tinerii vinificatori îşi vor putea perfecţiona abilităţile în cadrul unui Centru de Excelenţă care urmează să fie deschis în următorii doi ani în Capitală. Instituţia va activa în cadrul Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, unde va fi construită o fabrică experimentală şi renovate laboratoarele.

Proiectul, în valoare de 3,5 milioane de euro, este lansat de Ministerul Agriculturii. Centrul de Excelenţă va începe înscrierea studenţilor din anul 2017.

"Centrul respectiv va lucra ca o vinărie, dar şi în scop ştiinţific, unde vor putea fi puse în practică anumite experienţe. Trebuie să recunoaştem că studenţii nu pot să acumuleze practica şi experienţa necesară în condiţiile pe care le avem", a opinat ministrul Agriculturii Ion Sula.

Vinificatorii susţin că, în prezent, este dificil să angajeze specialişti buni.

"Absolvenţii care ies din universităţi nu sunt pregătiţi. Ei sunt buni chimişti, de exemplu, dar nu au nicio tangenţă cu partea practică, să-l pui pe un absolvent să facă vreun vin nu ai cum", a spus directorul unei companii  vinicole Dumitru Munteanu.

Potrivit proiectului, în cadrul Colegiului Naţional de Viticultură va fi inaugurată o secţie modernă de microvinificaţie.

"În prezent, avem fabrica de vinuri, care a fost proiectată în anii '70 cu utilaj sovietic, învechit. Proiectul prevede ca să fie renovate 12 laboratoare în blocul de studii", a explicat  directorul adjunct al Colegiului Naţional de Vinificaţie şi Viticultură, Gheorghe Caraman.

Proiectul mai prevede plantarea a 30 de hectare de viţă de vie după tehnologiile moderne. Asta presupune că pe terenuri va fi utilizată irigarea prin picurare, dar şi sistemele antigrindină şi antiîngheţ.

Ministerul Agriculturii îşi propune să creeze şi un centru de excelenţă specializat în horticultură, în cadrul Colegiului Agricol din satul Ţaul.   

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu