Un cârd de lebede se adăposteşte pe un lac din satul Măcăreşti, în timpul iernii

Embed:

De cinci ani, un cârd de lebede se adăposteşte, inclusiv în timpul iernii, pe un lac din satul Măcăreşti din raionul Ungheni. Faptul că aceste păsări graţioase nu pleacă nici în sezonul rece demonstrează, în opinia localnicilor, că apa lacului este curată. 

Localnicii spun că lebedele îndrăznesc uneori să vină la mal şi chiar să intre în sat.

"Odată au ieşit în drum, pe urmă au fugit, nu voiau să stea. Sunt sălbatice, se tem. Aşa sunt frumoase", spune un localnic.

"Dacă lebedele vin încoace înseamnă că natura este mai curată", crede o femeie. 

Cei mai fericiţi sunt copiii, care merg la lac pentru a hrăni lebedele cu fărâmituri de pâine.

"Mai stau şi mă uit la ele cum se scaldă, cum se scufundă. Vin câte patru, câte cinci. Nu vin câte cinci, dar vin cu perechea", adaugă un copil.

Reprezentanţii primăriei din Măcăreşti spun că, uneori, sunt nevoiţi să lupte cu braconierii care vin aici să vâneze lebedele.

"Este numită o persoană care are grijă ca ele să nu dispară, sunt informaţi braconierii care mai deţin arme de vânătoare", declară secretara Consiliului Local, Vera Puşcaşu. 

Potrivit autorităţilor locale, de la an la an, lebedele devin tot mai multe. Astfel, dacă anul trecut erau doar 14 păsări, acum numărul lor a ajuns la 30. Pe teritoriul Republicii Moldova vieţuiesc trei specii de lebede: de vară, de iarnă, dar şi lebăda neagră, care este însă mult mai rar întâlnită. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu