Un britanic, condamnat la închisoare pe viaţă în Emiratele Arabe Unite. Cu ce se ocupa individul

Britanicul Matthew Hedges a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de către tribunalul federal de la Abu Dhabi, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea unei ţări străine, a anunţat o purtătoare de cuvânt a familiei sale. Londra s-a declarat „profund şocată“, relatează AFP.

Doctorand la Universitatea din Durham, în nord-estul Angliei, Matthew Hedges a fost arestat pe aeroportul de la Dubai pe data de 5 mai, după ce a venit în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a efectua interviuri pe tema politicii externe şi strategiei ţării în domeniul securităţii.   „Noi putem confirma că a fost condamnat la închisoare pe viaţă“, a declarat purtătoarea de cuvânt, contactată telefonic de AFP.  

„Audierea a durat mai puţin de cinci minute, iar avocatul (apărării) nu era prezent“, a adăugat ea, sub protecţia anonimatului.  

Potrivit presei din EAU, Hedges are termen de 30 de zile să facă apel împotriva hotărârii.  

„Sunt profund şocat şi dezamăgit”, a reacţionat ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, într-o declaraţie transmisă AFP.   „Acest verdict nu este ceea ce aşteptăm de la un prieten şi partner de încredere al Regatului Unit şi este contrar asigurărilor primite”, a declarat Hunt, care a subliniat că a evocat cazul lui Matthew Hedges cu prinţul moştenitor de la Abu Dhabi Mohammed ben Zayed.  

Procurorul general al EAU Hamad al-Shamsi a anunţat, la jumătatea lui octombrie, că Matthew Hedges urma să fie judecat la Abu Dhabi ”sub acuzaţii de spionaj pentru o ţară străină, punând în pericol securitatea militară, politică şi economică a statului”.  

Potrivit procurorului, el s-ar fi folosit de statutul de cercetător ca acoperire, iar acuzaţiile formulate împotriva acestuia au la bază ”probe”.   Britanicul a fost eliberat provizoriu la 29 octombrie şi i s-a pus o brăţară electronică. El a ales să stea la Dubai, potrivit soţiei sale Daniela Tejada, scrie adevarul.ro

”Dincolo de toate acestea, sper că se va face dreptate şi ca lui Matt să i se redea libertatea legitimă, ceea ce i s-a refuzat în cursul ultimelor şase luni”, a declarat ea, citată într-un comunicat, exprimându-şi îngrijorarea faţă de ”securitatea” soţului său.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu