Un bol din perioada dinastiei chineze Qing, evaluat la peste 25 de milioane de dolari, scos la licitaţie la Hong Kong

Un vas extrem de rar din perioada dinastiei chineze Qing, evaluat la peste 25 de milioane de dolari, e scos la licitaţie la Hong Kong. Dacă estimările experţilor se confirmă, vânzarea va stabili un nou record în domeniul ceramicii chineze.

Specialiştii spun că bolul are un desen unic, nemaiîntâlnit pe niciun vas ceramic produs în China.

"Acest bol face parte dintr-o serie foarte limitată, realizată pentru împăratul Kangxi în atelierele imperiale din Oraşul Interzis", a spus directorul Sotheby', Nicolas Chow. 

Au fost realizate foarte puţine astfel de vase, într-o perioadă când meşterii experimentau cu diverse materiale importate din Europa. Dintre toate culorile folosite în ceramica chineză, rozul este cel mai puţin utilizată.

"Cred că piaţa apreciază calitatea şi raritatea produselor şi dacă oferim astfel de lucruri, atunci nu îmi fac deloc griji", a spus directorul Sotheby', Nicolas Chow. 

Potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii, în lume există un singur bol similar, care are aceleaşi culori, însă desenul floral este diferit. Împăratul Kangxi,  care a domnit între 1661 şi 1772 a fost pasionat de artă şi ceramică.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu