Avocatul Ion Moraru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Decizia aparține Curții Supreme și este finală și irevocabilă.
 
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, avocatul Ion Moraru a pretins și a primit bani pentru a influența persoanele publice din cadrul Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia, personal cât și prin intermediul soției sale care exercita funcția de judecător, în vederea obținerii unei soluții pozitive.
 
Moraru a fost învinuit de trafic de influență, după ce, în perioada februarie 2014 – martie 2015, a pretins și a primit bani în sumă de 10 mii de euro pentru a influența persoanele publice din cadrul instituțiilor menționate în vederea obținerii unei soluții pozitive pe o cauza penală.
 
Pentru a-și camufla intențiile criminale şi a atribui un aspect legal acțiunilor sale, acuzatul a înmânat un presupus contract de asistență juridică fără a elibera o copie şi fără a elibera un bon de plată din chitanțiere.
 
Prin sentința Judecătoriei Centru din 22 septembrie 2016, avocatul a fost achitat pe motiv că, faptele acestuia nu întrunesc elementele infracțiunilor incriminate.  Procurorul, însă, a contestat cu apel sentința.
 
Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 21 noiembrie 2018, apelul procurorului a fost admis, și avocatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de 4 ani închisoare. 
 
Ulterior, executarea pedepsei închisorii s-a suspendat condiționat pe o perioadă de probațiune de 2 ani.  Procurorul a declarat recurs, solicitând casarea parțială a deciziei instanței de apel, doar în partea aplicării art. 90 Cod penal, cu condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de 4 ani cu executare în penitenciar de tip semiînchis.
 
„Prin decizia Curții Supreme de Justiție din 02 februarie 2023, avocatul a fost condamnat de trafic de influență în baza art. 326 alin. (3) lit. a) Cod penal, la pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis”, precizează Procuratura Generală.
 
Totodată, precum menționează Procuratura, anterior Ion Moraru a fost recunoscut vinovat de către Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) de escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari și condamnat la 8 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub forma de privarea de dreptul de a desfășura activitate de avocat și sau activitate legată de gestionarea sau administrare bunurilor materiale pe un termen de 5 ani.
 
În prezent, la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), se află spre examinarea o cauză penală în cadrul căreia avocatul este învinuit pe 8 capete de acuzare pe fapte similare.