Un avion civil cu miniştri sirieni şi jurnalişti a aterizat miercuri pe aeroportul din Alep

Un avion civil care a transportat miniştri sirieni şi jurnalişti a aterizat miercuri pe aeroportul din Alep, a anunţat un corespondent al AFP, o iniţiativă care marchează reluarea zborurilor comerciale în metropola din nord, după o întrerupere de opt ani.

Acest eveniment vine la câteva zile după ce forţele guvernamentale au recucerit toate sectoarele din jurul oraşului Alep, securizând al doilea oraş al ţării după ce i-au respins pe jihadiştii şi rebelii care au atacat metropola din nordul ţării.

Redeschiderea aeroportului din Alep şi recenta recucerire a autostrăzii M5, care leagă oraşul de capitala Damasc, reprezintă o victorie simbolică şi economică pentru autorităţile lui Bashar al-Assad. Miniştrii Transportului şi Turismului s-au aflat la bordul unui avion Airbus A320 al companiei naţionale Syrian Air, care a decolat de la Damasc.
La bord s-au aflat şi jurnalişti invitaţi de Ministerul Informaţiei.

După un zbor de 40 de minute, avionul a aterizat la ora 11.22 (9.22 GMT) la Alep, unde responsabilii şi angajaţii erau adunaţi într-o atmosferă festivă pentru a-i primi pe pasageri. Citat de agenţia oficială Sana, ministrul Transporturilor Ali Hammoud a salutat redeschiderea aeroportului şi reluarea - la o dată care urmează să fie specificată - a zborurilor interne şi internaţionale.

"Este o victorie semnificativă, realizată graţie sacrificiilor eroice ale armatei siriene şi determinării poporului sirian", a spus el.

Luni, autorităţile au indicat faptul că zborurile către Damasc şi Cairo vor fi programate "în următoarele zile". Aeroportul din Alep, în estul oraşului, a întrerupt toate zborurile comerciale în 2012, anul în care grupările de rebeli au preluat controlul cartierelor din această zonă. Alep a fost recâştigat integral la sfârşitul lui 2016 de puterea lui Bashar al-Assad.

Jihadişii lui Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură din Siria a Al-Qaeda) domină încă mai mult de jumătate din provincia Idleb şi sectoare din apropiere de Alep, Hama şi Latakia, scrie adevarul.ro
Din decembrie, aproape 900.000 de persoane s-au mutat din cauza violenţelor, potrivit ONU.

Declanşat în martie 2011 de represiunea manifestaţiilor paşnice, războiul din Siria a provocat moartea a mai mult de 380.000 de persoane.
loading...

Lasă un comentariu