Un aparat modern, care va permite realizarea operaţiilor fără bisturiu, a fost adus la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (FOTOREPORT)

Embed:
Un aparat modern, care va permite realizarea operaţiilor fără bisturiu, a fost adus la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Angiograful este instalat în cadrul Departamentului Neuroradiologie, inaugurat tot astăzi, şi va permite tratamentul endovascular al anevrismelor și al malformațiilor vasculare cerebrale și spinale. Medici dau asigurări că după intervenţiile făcute conform noilor metode, pacienţii se recuperează mai repede şi riscurile post operatorii sunt mult mai mici.

"Prin pacient trec razele X. Este un aparat care ne permite să vizualizăm, cu ajutorul substanțelor de contrast, vasele cerebrale. După asta putem să facem manipulările necesare la vasele cerebrale", a declarat Maria Arion, medic radiolog-imagist.

Noua sală de operaţii este dotată cu aparataj modern şi e a doua în ţară unde pot fi efectuate atât proceduri de diagnosticare, cât şi intervenţii chirurgicale.

"Avem un microscop de operație și angiograful. Cuplarea dintre aceste două metode va permite de a opera pacientul prin ambele metode imediat, printr-un singur stagiu, fără a face o pauză, fără a scoate pacientul din sala de operație", a spus Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Anual, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, cu accidente vasculare ajung aproape 2500 de pacienți. Până acum, bolnavii erau trimiși în alte instituții medicale, unde deja există un angiograf, iar pacienților aflaţi în stare gravă li se efectuau operații tradiționale.

"În foarte multe cazuri noi am fi putut să-i ajutăm, dar nu a fost această posibilitate până acum. Și noi trimiteam pacienții noștri în alte centre, dar e foarte incomod să vină pacientul de la Briceni și după asta să-i spui că pleacă în alt spital", a spus Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

La inaugurarea noului departament a fost prezent și ministrul Sănătății.

"Afecțiunile care sunt la pacienți țin de intervenții care trebuie făcute în perioade de minute, pentru ca pacientul să fie salvat și să nu aibă consecințe. De aceea aparatul procurat ne va permite să salvăm mai multe vieți", a declarat Silvia Radu, ministrul Sănătății.

Angiograful a costat aproape 500 de mii de euro.
loading...

Lasă un comentariu