Un antibiotic a blocat transmiterea virusului Zika de la mamă la fetus

O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potențialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puțin la nivelul culturilor de celule umane, potrivit Agerpres

Antibioticul, numit Duramycin, este capabil să blocheze replicarea virusului în celulele despre care se consideră că îl transmit pe două căi: un traseu placentar în primul trimestru de sarcină, precum și un traseu de-a lungul sacului amniotic, posibil doar în al doilea trimestru de sarcină.

Cercetătorii, de la University of California, din San Francisco (UC San Francisco) și de la University of California din Berkeley (UC Berkeley), au prezentat în revista „Cell Host & Microbe” constatările lor despre posibilele căi de infectare cu virusul Zika și rezultatele testelor de laborator cu privire la efectele antibioticelor de generație mai veche asupra țesutului uman.

Coautorul studiului, Eva Harris, profesor de boli infecțioase și vaccinologie la School of Public Health din cadrul UC Berkeley, a declarat că cercetarea efectuată arată că Duramycin blochează eficient infecția a numeroase tipuri de celule placentare și păstrează intact în primul trimestru de sarcină țesutul placentar uman venit în contact cu tulpini ale virusului Zika, izolate recent de la cazuri din actuala epidemie din America Latină.

Virusul Zika, răspândit de țânțari și legat de o malformație congenitală numită microcefalie, precum și de sindromul Guillain-Barre la adulți, s-a manifestat de-a lungul Americii Centrale și de Sud și se îndreaptă spre sudul Statelor Unite. Microcefalia, cauzată probabil de trecerea infecției cu Zika de la mamă la fătul aflat în creștere în primele două trimestre de sarcină, se caracterizează prin nașterea unor copii cu craniul nedezvoltat și cu leziuni grave ale creierului.

Examinând virusul Zika în celule izolate și în fragmente de țesut viu plasate într-un mediu de cultură, cercetătorii au descoperit că infectează diferite tipuri de celule placentare, inclusiv tipuri de celule din placenta și din afara placentei, în membranele fetale și că celulele epiteliale ale membranei amniotice care înconjoară fetusul sunt în mod special sensibile la infecția cu virus.

Cu toate acestea, cercetătorul a remarcat că "pot exista o serie de malfomații mai mici, dar grave care apar atunci când o femeie este infectată mai târziu în timpul sarcinii".

Duramycin este un antibiotic produs de bacterii care luptă împotriva altor bacterii. Acest medicament este frecvent utilizat la animale și este folosit în studiile clinice pentru persoanele cu fibroza chistică, potrivit unui comunicat de presă difuzat de UC Berkeley.

Studii recente au dovedit că Duramycin este eficient în cazul culturilor celulare experimentale, împotriva Dengue și a virusului West Nile, care sunt flaviviruși, cum este și Zika, dar și în cazul filovirușilor, cum este Ebola.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu