Un an nou, cu noi scumpiri. Datele Biroului Naţional de Statistică

Embed:

În ianuarie, legumele, fructele, dar şi medicamentele s-au scumpit considerabil. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţul acestor produse a crescut în medie cu cinci la sută faţă de luna decembrie a anului trecut.

Comercianţii din pieţele agroalimentare din Capitală spun că preţurile urmează să crească şi mai mult în timpul apropiat.

"Acum spre primăvară o să se ridice preţurile. Vânzările merg mai slab. Oamenii cred că nu au bani. Morcovul, ceapa, cartofii, ce e mai ieftin, mai bine se vinde", a declarat comercianta Ludmila Verdiş.

"Clemantina şi mandarina. Înainte noi vindeam câte 500-800 de kilograme, dar acum nici o sută de kilograme. S-a scumpit marfa, ce să facem", a spus comerciantul Vadim Ursu. 

Preţul detergenţilor a rămas neschimbat din cauza stocului mare. Însă comercianţii nu exclud că următorul lot importat ar putea fi cu 10-15 la sută mai scump.

Scumpirea produselor îi sperie pe cumpărători.

"Cumpărărm și noi ce e mai ieftin. Ce să facem? Cum să trăim? Vai de viaţa noatră şi de zilele noastre. Ei totul scumpesc, scumpesc şi scumpesc."

 "Pentru un pensionar ca să ia aşa ceva.. iată vii şi te uiţi şi mergi mai departe şi asta e tot. Treci şi te uiţi la fiecare şi la peşte şi la toate la toate. Foarte scump."

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în ianuarie preţul legumelor a crescut cu şapte la sută, iar fructele proaspete s-au scumpit cu cinci procente. În schimb, carnea de porc a costat cu doi la sută mai puţin luna trecută faţă de decembrie 2014.

Dintre produsele nealimentare, medicamentele s-au scumpit cu două procente. Ieftinirea barilului de petrol la bursele internaţionale i-a determinat şi pe importatorii de carburanţi din Moldova să micşoreze preţul acestor produse cu peste patru la sută. Fumătorii au plătit cu 4,2 la sută mai puţin pentru ţigări. În schimb, chiria apartamentelor s-a majorat în ianuarie cu 3,8 procente.

Ţigările importate din Ucraina s-au ieftinit considerabil din cauza deprecierii hrivnei. De exemplu, acest pachet de ţigări era vândut anterior cu 22 de lei, iar în prezent preţul lui este de 15 lei, adică cu şapte lei mai puţin. 

Potrivit statisticii, preţurile medii de consum în ianurie au crescut cu aproximativ unu la sută în raport cu decembrie 2014.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu