Un an FĂRĂ vize! Câți moldoveni au călătorit în UE în această perioadă

Embed:

În urmă cu un an, bariera care împiedica accesul moldovenilor în Uniunea Europeană a picat. Autorităţile de la Chişinău au obţinut un succes răsunător, care a stârnit invidia locuitorilor din statele membre ale Parteneriatului Estic - regimul de vize pentru ţările din spaţiul comunitar a fost abolit. În acest răstimp, cetăţenii noştri au traversat de aproape jumătate de milion de ori hotarul spre tărâmul care până mai ieri era unul de vis. La un an de la acel important eveniment, Ministerul de Externe a tras linia şi a prezentat numărul oamenilor care au profitat de această uriaşă oportunitate.

Din data de 28 aprilie 2014, când a fost liberalizat regimul de vize cu spaţiul Shengen, cetățenii moldoveni au intrat în țările Uniunii Europene de peste 460 de mii de ori. Cei mai mulţi au traversat frontiera prin punctele de trecere situate la hotarul cu România. Nu toţi moldovenii care şi-au propus să ajungă în UE au reuşit să treacă însă frontiera. Datele oficiale arată că peste 1.300 nu au fost admiși în ţările din spaţiul comunitar, iar peste 2.300 au încălcat termenul de şedere în UE. 

"De cele mai dese ori, documentele de călătorie erau cu termen de valabilitate expirat, sau foarte aproape de expirare. Au mai fost cazuri când cetăţenii RM nu au avut suma de bani necesară pentru a călători sau nu au putut argumenta scopul călătoriei", a declarat ministrul de Externe, Natalia Gherman. 

După abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană, aproape 460 de mii de moldoveni şi-au perfectat paşapoarte biometrice, inclusiv 27 de mii din regiunea transnistreană.

Țara noastră a devenit prima țară a Parteneriatului Estic căreia i-a reușit liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, iar anul trecut, Moldova a semnat Acordul de Asociere. Din când în când, oficialii europeni ne aduc aminte că urmăresc îndeaproape procesele și evenimentele din țara noastră.

"Uneori, suntem mai critici, pentru că ne aflăm aici ca să ne ajutăm prietenii. Încercăm să accelerăm şi să acordăm sprijin reformelor de mai departe. Da, au existat unele probleme, însă acum e timpul să le rezolvăm", a spus ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tappiola. 

Pirkka Tapiola a mai spus că Republica Moldova trebuie să grăbească reformele în justiţie, în sistemul bancar şi să combată corupţia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu