Un an de la intrarea în vigoare a legii antifumat. Ce schimbări s-au produs în ţara noastră

Embed:

Intrarea în vigoare a legii antifumat, acum un an, a dus la scăderea cazurilor de îmbolnăvire prin maladii determinate de consumul de tutun. Totodată, timp de un an, numărul consumatorilor de ţigări a scăzut cu aproximativ 15 mii. Declaraţiile au fost făcute de către invitaţii emisiunii "Ţara lui Dogaru".

Potrivit lor, noile prevederi au dus la responsabilizarea fumătorilor, care încearcă să reducă cantitatea de tutun pe care o consumă zilnic şi să ducă un mod de viaţă cât mai sănătos. 

"Nu se vorbeşte în general despre diminuarea morbidităţii prin maladiile cornice. Au scăzut bolile acute, adică adresările cu boli acute, netransmisibile. Şi este o tendinţă de diminuare  de acutizare a maladiilor cornice. Cum ar fi bronchopneumonia, astmul bronşic, infarctul miocardic. Este o diminuare de acutizare a acestor maladii cronice", a spus șeful de secţie de la CNSP, Varfolomei Calmîc. 

Invitaţii din platou mai spun că în urma intrării în vigoare a legii, unii proprietari de localuri au de câştigat, iar alţii suportă pierderi.

"Cineva câştigă, cineva pierde. Cineva respectă legea, cineva nu respectă. Şi are loc un flux de clienţi de la un local la altul care sunt pe aceeaşi categorie. Influenţează aceleaşi zece metri, cineva are terasă spaţioasă care poate amenaja şi are terasa plină pe tot parcursul verii, cineva nu are, şi este gol şi pe interior, şi pe dinafară", a spus președintele Asociației MĂR, Aneta Zasaviţchi. 

Specialiştii sunt de părere că efectele benefice ale legii antifumat vor fi mult mai vizibile în următorii ani, deoarece este nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru rezultate majore.

"Cred că statul trebuie să promoveze astfel de legislaţie, cred că persoanele care fumează trebuie să fie chiar ridiculizare publică, să fie ca un obicei prost. Noi am scos la vedere problema fumatului, am abordat-o foarte drastic, dur administrativ. Şi cred că aşa şi trebuieşte", a declarat directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă. 

"Încă avem foarte mult de lucru. Un an de zile este prea puţin să zicem că noi am reuşit să ajungem în toate localurile şi să discutăm cu toţi. Noi vom promova modul sănătos de viaţă şi vom face campanii şi în continuare", a spus şefa Centrului de Sănătate Publică, Luminiţa Suveică. 

Într-un an de la intrarea în vigoare a legii antifumat, au fost aplicate amenzi în valoare de 7,5 milioane de lei. Până în prezent, au fost  achitate doar peste două milioane de lei. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu