Un an de la implementarea Acordului de Asociere. Autorităţile vorbesc despre realizări şi restanţe

Embed:

La un an de la punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE, autorităţile recunosc că există mai multe restanţe. În cadrul unei conferinţe de totalizare, premierul Valeriu Streleţ a declarat că, deşi există anumite progrese, mai este mult de muncit pentru a recupera timpul pierdut.

Printre realizările din ultimul an menţionate de şeful Guvernului sunt creşterea volumului comerţului cu UE, dar şi armonizarea legislaţiei naţionale la cea europeană, în proporţie de 15 la sută. Totuşi, reformele întârzie în mai multe domenii sensibile.

"Domeniile la care au fost înregistrate restanţe pe care trebuie să le recuperăm acum vizează reforma administraţiei publice, vizează energetica, mediul şi standardizarea. Sunt şi unele care nu pot fi argumentate atât de simplu şi care ne afectează în mod direct paşii pe care îi întreprindem vizând în mod prioritar trei sectoare semnalate drept problematice de către partenerii noştri de dezvoltare şi partenerii europeni: combaterea corupţiei, reforma justiţiei şi stabilitatea financiar-bancară", a precizat premierul Valeriu Streleţ.

Ministrul de Externe, Natalia Gherman, susţine că, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova a devenit mult vizibilă pe plan internaţional.

"Republica Moldova în premieră, datorită implementării acordului a început să participe în misiunile de gestionare a crizelor desfăşurate de către UE. Am lansat negocierile pe marginea acordului privind procedurile de securitrate şi schimbul informaţiilor clasificate, ceea ce oferă accesul nelimitat la schimbul de informaţii şi documente", a menţionat ministrul de Externe, Natalia Gherman.

În data de 1 septembrie, s-a împlinit un an din ziua când a început să fie puse în aplicare prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul a fost ratificat de Parlamentul Moldovei în 2 iulie 2014, iar de Parlamentul European - în data de 13 noiembrie anul trecut.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu