Un an de când a început revoluţia din Tunisia

Embed:

A fost numit eroul Tunisiei şi scânteia Primăverii arabe. Astăzi se împlineşte un an de când un vânzător de fructe tunisian şi-a dat foc într-o piaţă publică. Gestul disperat al bărbatului avea să declanşeze o revoltă populară în ţară şi un val de proteste fără precedent în Egipt, Libia, Siria şi Yemen.

Revoltele populare, cunoscute cu numele de "Primăvara arabă", s-au declanşat în Tunisia. În dimineaţa zilei de 17 decembrie 2010, vânzătorul de fructe, Mohamed Bouazizi, a fost hărţuit şi pălmuit în public, de către un funcţionar municipal, care i-a confiscat lucrurile. Umilit, bărbatul, în vârstă de 26 de ani, s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc în piaţa din oraşul său.

În scurt timp, în localitate au izbucnit proteste de amploare, care s-au răspândit cu repeziciune în întreaga ţară. Tunisienii au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de corupţia, şomajul, lipsa libertăţii de exprimare şi dictatura instaurată de regimul lui Ben Ali, aflat la conducere de 23 de ani.

Aflat sub presiune, preşedintele tunisian l-a vizitat la spital pe Mohamed Bouazizi. A fost însă prea târziu. Tânărul s-a stins din viaţă pe 4 ianuarie, din cauza arsurilor grave, iar două săptămâni mai târziu Ben Ali a fugit din ţară.

"Sunt mândră de fiul meu. Mă bucur că a fost auzit. Gestul său a zguduit lumea, dar nu a meritat să moară", spunea mama băiatului.

Revolta din Tunisia a inspirat mii de oameni din ţările arabe. Demonstraţii stradale au cuprins Egiptul, Libia, Siria şi Yemenul. Un an mai târziu, deşi ţara a facut paşi importanţi pe calea spre democraţie, poporul tunisian continuă să se confrunte cu grave probleme.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu