Un alpinist a cucerit cele mai înalte piscuri de pe şapte continente în doar 117 zile

Australianul Steve Plain a devenit alpinistul care a cucerit cele mai înalte piscuri de pe şapte continente în cel mai scurt timp, respectiv 117 zile, după ce a reuşit să escaladeze luni dimineaţă şi Everestul, a indicat compania de expediţii din Nepal.

Plain, în vârstă de 36 de ani, originar din Albury, Australia, a cucerit vârful aflat la 8.850 de metri altitudine în urma unei ascensiuni care a durat peste şapte ore de la ultima tabără situată la 8.000 de metri pe South Col, doborând astfel recordul anterior.

''El a stabilit recordul (în circuitul) "7 Summits" (7 vârfuri) în cel mai scurt timp, 117 zile'', a indicat Ishwari Paudel, reprezentant al companiei Himalayan Guides specializată în ascensiuni care a gestionat logistica necesară acestei tentative.

Un alpinist polonez, Janusz Kochański, a deţinut recordul anterior de 126 de zile pentru cucerirea circuitului "7 Summits" în care sunt incluse cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente.

Pe lângă Everest, celelalte vârfuri cucerite de Steve Plain în perioada de 117 zile au fost: Denali (America de Nord), Elbrus (Europa), Vinson (Antarctica), Aconcagua (America de Sud), Kilimanjaro (Africa) şi Piramida Carstensz (Australasia/Oceania) din Papua Noua Guinee.

Peste 340 de alpinişti, care au achitat fiecare câte 11.000 de dolari pentru un permis de ascensiune, însoţiţi de ghizi sherpa, se află în tabăra de bază de pe Everest sau în alte tabere aflate la înălţime din Nepal, scrie Agerpres.ro.

Pe vârful cucerit pentru prima oară de neozeelandezul Sir Edmund Hillary şi Sherpa Tenzing Norgay în 1953 se poate urca şi din Tibet, unde aproximativ 180 de alpinişti aşteaptă să pornească în această aventură.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu