Un agricultor din Costeşti se poate mândri cu una dintre cele mai moderne podgorii din ţară

Embed:

Una dintre cele mai moderne podgorii din ţară se află în satul Costeşti, din raionul Ialoveni. Proprietarul acesteia a investit zeci de mii de euro în procurarea unor sisteme performante de protecţie şi irigare a culturilor. Tehnologiile moderne i-au dat primele roade, la propriu, deja din primul an de la instalare. Productivitatea a crescut cu până la 30 de procente, iar strugurii sunt de o calitate mai bună, susţine agricultorul.

Oleg Mereacre din satul Costești crește struguri "Moldova" pe un teren de aproape şase hectare. Bărbatul susține că ideea de a-şi moderniza podgoria i-a venit acum doi ani. A obţinut un credit de la bancă, iar din banii împrumutați și-a cumpărat și a instalat deasupra plantaţiei o folie specială, care apără viţa de vie de ploaie şi grindină.

"În orice vară, de două trei ori bate grindina, cum nu ai da. Şi se încep lucrări foarte costisitoare. Pentru asta, există pelicula. E unica şansă să facem struguri, să scăpăm de aceste lucrări", a spus agricultorul, Oleg Mereacre.

Dar modernizările nu s-au oprit aici. Agricultorul şi-a instalat şi un sistem modern de irigare, precum și o stație meteorologică proprie, care îi permite să verifice în orice moment, de pe telefonul mobil, temperatura și umiditatea solului.

"Avem sensori speciali care i-am pus în toată via. Putem să monitorizăm, să nu facem surplus de umiditate la vie. Să-i dăm cât trebuie, să oprim udatul când trebuie", a menţionat agricultorul, Oleg Mereacre.

Agricultorul speră că în total, va culege de pe plantaţie aproximativ 180 de tone de struguri, cu aproape 50 de tone mai mult faţă de anul trecut. O bună parte din producţie va fi exportată în Rusia. Potrivit directorului executiv al Federaţiei Agricultorilor din Republica Moldova, în ultimii ani, tot mai mulţi fermieri investesc în tehnologii moderne de creştere a strugurilor.

"Este ceva de perspectivă, se asigură de calamităţi naturale, asigură o calitate bună, cu un potenţial bun de export. Avem câteva istorii de acest gen, da ele se multiplică. Şi sprăm că în anii viitor, pe baza exemplelor de succes care sunt acum, vor fi tot mai mulţi", a afirmat directorul executiv FARM, Iurie Hurmuzachi.

Anul trecut, agricultorii moldoveni au exportat aproximativ 60 de mii de tone de struguri de masă. În prezent, cea mai mare piaţă de desfacere a ţării noastre rămâne a fi Federaţia Rusă şi ţările din Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu