Un adevărat RĂZBOI COMERCIAL! SUA impun taxe vamale suplimentare Chinei

Embed:

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China ajunge la un nou nivel după ce preşedintele american, Donald Trump, a aprobat impunerea de taxe vamale de 25 la sută produselor importate din China. Sunt vizate peste 1100 de categorii de bunuri, în special cele din domeniul tehnologiilor avansate, în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Pe listă se află turbinele industriale, maşinile de spălat vase sau chiar cauciucurile pentru avioane. Asta înseamnă scumpirea acestor produse pe piaţa americană, unde vor concura cu produsele similare fabricate în SUA. Iar liderul de la Casa Albă a avertizat că dacă Beijingul va riposta, Statele Unite vor impune noi taxe vamale. China a anunţat anterior că va lua măsuri similare pentru orice taxă impusă de SUA.

"Poziţia Chinei rămâne neschimbată. Dacă SUA iau măsuri unilaterale şi protecționiste care afectează interesele Chinei, vom reacţiona imediat şi vom lua măsurile necesare pentru a le apăra drepturile legitime şi interesele", a spus Geng Suang, purtător de cuvânt, ministerul chinez de Externe.

Primele taxe vamale impuse de SUA vor intra în vigoare pe 6 iulie şi vizează 800 de produse în valoare de 34 de miliarde de dolari. În cazul unei riposte a Chinei, vor fi taxate suplimentar peste 200 de bunuri care valorează 16 miliarde de dolari.

Trump susţine că taxele vamale sunt esenţiale pentru a proteja piaţa muncii din Statele Unite şi pentru a împiedica transferul de tehnologie şi de proprietate intelectuală americană în China prin metode economice incorecte.

Pe de altă parte, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, avertizează că politicile comerciale ale administraţiei Trump vor afecta atât economia americană cât şi sistemul mondial de comerţ. În prezent, SUA au mai impus taxe vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană şi Canada.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu