ULUITOR! Ce a găsit un agricultor, în timp ce lucra pământul

Un agricultor din sud-vestul Franţei a descoperit întâmplător un craniu aproape intact al mastodontului din Pirinei, o rudă a elefantului, singurul exemplar cunoscut din această specie, au declarat pentru AFP responsabili de la Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, citează a1.ro.

Acest specimen foarte rar, potrivit muzeului, face parte din ordinul Proboscidienilor, familia Gomphotherium, respectiv animale care au trăit în Africa şi care au migrat în Europa acum 18 milioane de ani, înainte de extincţia lor în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani.

"Este vorba despre un tip de elefant cu patru colţi de aproximativ 80 de centimetri, doi în maxilarul superior şi doi în maxilarul inferior", a explicat pentru AFP Francis Duranthon, directorul muzeului.

Craniul a fost descoperit de un agricultor care muncea pe unul dintre terenurile sale din apropiere de l'Isle-en-Dodon, în 2014, a relatat Duranthon. Temându-se să nu fie asaltat de o ceată de curioşi, agricultorul, care refuză să precizeze locul exact al descoperirii sale, a aşteptat doi ani înainte de a contacta muzeul din Toulouse.

"Avem acum un craniu complet, iar acest lucru ne va permite să identificăm anatomia acestei specii'', spune Duranthon. ''Putem acum afla mai multe detalii despre o specie care a devenit aproape mitică", a adăugat Pierre Dalous, conservator în cadrul muzeului.

"Craniul complet a fost extras din pământ şi dus la laborator. Este prins în piatră, trebuie deci să curăţăm centimetru cu centimetru pentru a scoate craniul, suntem la jumătate, mai avem încă şase sau nouă luni de muncă", a explicat acesta din urmă. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu