Ultimul raport al CE arată că România riscă să să nu mai adere la spaţiul Schengen, în 2011

România riscă să nu mai adere la spaţiul Schengen în 2011. Potrivit presei româneşti, motivele sunt neîncrederea Comisiei Europene în capacitatea Bucureştiului de a administra graniţele şi emite vize, datorite justiţiei ineficiente şi corupţiei în rândul poliţiei şi grănicerilor.

Ultimul raport al Comisiei Europene publicat marţi, arată că în aceeaşi situaţie se află şi Bulgaria. Comisia Europeana a criticat din nou cele două state, care au aderat la UE, pentru corupţia persistentă, fraudarea fondurilor publice, sistemului judiciar şi poliţia ineficientă.

România şi Bulgaria nu dispun de instrumentele adecvate pentru "a se asigura că fondurile publice sunt apărate împotriva conflictelor de interese, fraudelor şi corupţiei", se menţionează în raport.

Bruxelles-ul este nemulţumit şi de amendamentele la legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate, organism care monitorizează interesele financiare ale politicienilor.

Instituţia urma să fie o armă cheie în lupta împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese, care afectează clasa politică, dar Curtea Constituţională şi legea adoptată la sfârşitul lunii iunie de Parlament i-a anulat cele mai importante prerogative.

loading...

Lasă un comentariu