Ultimul evreu rămas în viaţă după Auschwitz a murit

Ultimul evreu, care a reuşit să rămână în viaţă după deţinerea în lagărul de concentrare nazist "Auschwitz-Birkenau" a murit în noaptea dintre 25 spre 26 octombrie, la Roma.

Anunţul a fost făcut de Comunitatea Evreilor din Roma. Într-o postare pe facebook aceasta a anunţat că numele răsposatului este Lello di Segni, născut pe 4 noiembrie, 1926. Acesta fusese deportat din Roma împreună cu familia sa şi încă sute de evrei stabiliţi în Capitala italienească în lagărur de concentrare Auschwitz-Birkenau la 16 octombroe, 1943.

 "Plecarea lui din viaţă este o durere pentru noi, (comunitatea evreilor) şi un semnal de atenţionare pentru generaţiile care vin din urmă. Împreună cu el a decedat amintirea istorică despre sumbra zi de 16 octombrie, pe care acesta s-a întors să ne-o povestească", a declarat liderul Comunităţii Evrilor din Roma, Ruth Dureghello.
 
În urma ocupării a unei părţi din teritoriul Italei în 1943, naziştii au iniţiat o deportare în masă a evreilor italieni şi a refugiaţilor în lagăre de concentrare.  
Valul de deportări a început pe 16 octombrie 1943, iar ultimul evreu care s-a întors viu de la Auschwitz, împreună cu familia se afla printre cei 1300 de evrei deportaţi. Deportarea de la Roma a fost una dintre cele mai mari operaţiuni de acest tip, în urma căreia aproape nimeni nu s-a întors acasă.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu