Ultimele roade ale toamnei. Ce poţi prepara din gutui și dovleac

Embed:

Toamna e pe sfârșite, dar gospodinele mai au multe de făcut. Ele pregătesc ultimele borcane cu dulceață din gutui și dovleac. Femeile care nu au norocul de a avea fructe și legume în grădină sunt nevoite să meargă la piață, unde e forfotă mare. 

Lidia Plămădeală din comuna Bobeica, raionul Hâncești are beciul plin cu dulceață de gutui. Ea spune că a moștenit rețeta de la mama ei. Gospodina știe că fructul dulce-amărui te scapă repede de guturai, așa că a făcut provizii multe pentru această iarnă.

"O facem pentru nepoți, pentru copiii noștri. Copiii mei, când vin acasă și vor să plece, intru în beci cu tot cu geantă și iar borcane de acestea, de acestea."

Femeia face și dulceață din dovleac. Ea spune că secretul este lămâia.

"Tăiem mărunt dovleacul în cuburi sau alte forme. Apoi, amestecăm cu zahăr - la un kilogram de dovleac, merge un kilogram de zahăr. "

Gutuile și dovleacul sunt și vedetele tarabelor din piață.

"Chiar și copturi se fac de gutuie. Se primesc și aromate, în primul rând, și gustoase. "

"Decorativi avem de aceștia bostani și dulci, gustoși. Din grădină. De acasă i-am crescut singurei și trebuie să facem vreun bănuț ceva."

"Eu chiar unul întreg am luat și tai câte o hrincă dimineața și îi fac cașă și am pe o săptămână. "

Un kilogram de gutuie costă până la 20 de lei, iar unul de bostan, cinci lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu