Ultimele informații de la CEC, despre turul doi al alegerilor locale

Embed:

(UPDATE 22:00) La turul II al alegerilor locale generale de astăzi au participat circa 650 de mii de alegători. În municipiul Chișinău, la alegerile pentru funcția de primar general au participat peste 240 de mii de alegători sau 38 la sută din cei înscriși în listele electorale, cu circa 2 procente mai mult decât în turul I de scrutin.

Legislația electorală prevede că, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Pe parcursul zilei, CEC a fost informat de către Inspectoratul General al Poliției despre înregistrarea a 88 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

 • 28  țin de agitația electorală în preajma secțiilor de votare,
 • 7  despre afișajul electoral în locuri neautorizate,
 • 13  cazuri de transportare a alegătorilor,
 • 11 situații de bănuială de corupere a alegătorilor,
 • 5 cazuri de împiedicare a exercitării dreptului la vot,
 • 21 alte încălcări care pot influența procesul electoral (injurie, huliganism, calomnie, fotografierea buletinului de vot)
 • o tentativă de scoatere a buletinului de vot din secția de votare;
 • o bănuială de vot multiplu.

Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

Atragem atenția că toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organele electorale inferioare, poartă un caracter preliminar.

Mâine, 4 noiembrie curent, la ora 15.00, CEC va comunica bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor turului II al alegerilor locale generale.

(21:00) La orele 21:00, secțiile de votare din țară au fost închise.

Până la ora 21:26 au votat 647.725.

Rata de participare la vot, la ora 21:00 este de 40.33%

(20:00) Până la această oră la urnele de vor s-au prezentat 639.028 de moldoveni. Peste 39,80 % din cifra totală de alegători.

Până la această oră, procentul femeilor care au ieșit la vot este de 54,32 %, iar a bărbaților este de 45,68 %.

(18:00) Până la această oră au votat ­­­­­peste 36 la sută dintre alegătorii înscrişi în listele electorale. Localitatea cu cea mai ridicată prezenţă la vot este în comuna Mihălășeni, din raionul Ocnița, unde, la această oră, se atestă o rată de circa circa 68 la sută, urmată de satul Goleni din raionul Edineț, unde au votat aproape 66 la sută dintre alegători.

Localitățile cu cea mai redusă prezenţă la vot sunt: orașul Călărași, unde s-au prezentat la urne puțin peste 23 % dintre alegători și orașul Florești – unde au votat circa 24 %.

În municipiul Chișinău au votat, până la ora 18.00, peste 32%. Cei mai activi rămân să fie alegătorii din sectorul Rîșcani al Capitalei, unde au votat peste 34 la sută dintre alegători. La polul opus, se află sectorul Ciocana, unde au votat peste 28% dintre alegători.

Cât ține de suburbiile municipiului Chișinău s-a înregistrat o prezență generală de peste 33%, cei mai activi fiind alegătorii din comuna Condrița circa 44%, urmați de cei din satul Ghidighici peste 38%, la polul opus se află cei din comuna Cruzești cu o prezență de sub 29%.  

Până la această oră, CEC a fost informat de către organele de drept despre înregistrarea a 52 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

 • 14 cazuri țin de agitația electorală în preajma secțiilor de votare,
 • 6   despre afișajul electoral în locuri neautorizate,
 • 10 cazuri de transportare a alegătorilor,
 • 7 situații de bănuială de corupere a alegătorilor,
 • 3 cazuri de împiedicare a exercitării dreptului la vot,
 • 12 alte încălcări care pot influența procesul electoral (injurie, huliganism, calomnie, fotografierea buletinului de vot).

Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

Amintim alegătorilor că pot să-și exercite dreptul la vor până la ora 21.00. Totodată, biroul electoral al secției de votare poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile.

(16:00) Până la această oră la urnele de vor s-au prezentat 494.921 de moldoveni. Peste 30,85 % din cifra totală de alegători.

Până la această oră, procentul femeilor care au ieșit la vot este de 53,59 %, iar a bărbaților este de 46,41 %.

(13:00) CEC a venit cu informaţii noii privind mersul votării. Potrivit preşedintelui CEC, Dorin Cimil, procesul de votare se desfăşoară în regim normal. Până la ora 13:00, la urnele de vot din ţară s-au prezentat peste 20 la sută dintre alegători.

În cadrul conferinţei de presă, Cimil a declarat că au fost înregistrate câteva incidente care ţin de transportarea alegătorilor şi agitaţia electorală în preajma secţiilor de votare. Toate cazurile au fost documentate și se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

Localitatea cu cea mai ridicată prezenţă la vot este comuna Dereneu, raionul Călărași, unde, la această oră, se atestă o rată de circa 44 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezenţă la vot se dovedește a fi oraşul Florești, unde s-au prezentat la urne 12,21% dintre alegători.

În municipiul Chişinău şi-au exercitat votul 17 la sută dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Rîșcani al Capitalei, unde au votat peste 17 la sută dintre alegători. La polul opus, se află sectorul Ciocana, unde au votat circa 14,8% dintre alegători.

Potrivit datelor furnizate de CEC, circa 2000 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției sunt antrenați în asigurarea ordinii și securității publice. Toate cazurile au fost documentate și se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

(UPDATE 12:00) 266.526 de oameni și-au exprimat dreptul la vot, ceea ce constituie 16.65%  din cetățenii înscriși pe liste. Potrivit datelor CEC, până în acest moment au votat mai mulți bărbați (51.19%) decât femei (48.81%).

Cel mai activ electorat îl constituie persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, adică peste 42,59%. Rata cea mai scăzută la urnele de vot o înregistrază tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani (4,25 la sută%).

În Chişinău, până la ora 12:10, s-au prezentat la urne 85.002 de persoane cu drept de vot.

(UPDATE 10:30) Până la această oră 146.145 (9,14 la sută) de cetăţeni şi-au exercitat dreptul la vot. Cei mai activi rămân a fi bărbaţii - 51,41%, numărul femeilor fiind de 48,59 la sută.

(UPDATE 09:00) La urne s-au prezentat 53.599 de alegători, ceea ce constituie 3,36%. Bărbaţi - 52,33 la sută, iar femei - 47,67 la sută.

(08:00) Până la această oră au votat 27.353 de alegători cu drept de vot, adică 1,71 %. Cei mai activi sunt bărbaţii, până la ora 08:00 s-au prezentat la urne 14.014 de reprezentanţi ai sexului masculin, numărul femeilor fiind - 13.339.

Toate secţiile de votare de pe teritoriul ţării au fost deschise la ora 07:00, potrivit reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale. Informațiile au fost prezentate de președintele CEC, Dorin Cimil, în cadrul primului briefing de presă.

"Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 (11,07%) sunt independenți, iar 683 (88,93%) reprezintă o formațiune politică", a menţionat Dorin Cimil.

Până la ora 08:00 au fost înregistrate două incidente la două secții de votare din Capitală. În primul caz (secția nr. 253 din sectorul Ciocana) ține de lipsa de curent electric, cauzată de consecințele lucrărilor de reparație în zonă. Și al doilea (la secția de votare nr.113 din sectorul Centru) se referă la o problemă legată de dificultatea deschiderii safeului unde se păstrau calculatoarele pentru operatori. În ambele cazuri, problemele au fost remediate.

Pentru organizarea turului II al alegerilor locale generale au fost organizate 1.042 de secții de votare. Dintre acestea, 307 – în municipiul Chișinău. În listele electorale de bază sunt înscriși circa 1,6 mln. cetățeni cu drept de vot, dintre care peste 630 de mii sunt arondați secțiilor de votare din municipiul Chișinău.

Pentru turul doi al alegerilor locale generale, CEC a tipărit 1.696.644 buletine de vot. 

Potrivit preşedintelui CEC, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

Primele date preliminare referitoare la rezultatele alegerilor vor fi prezentate către ora 22.00.

Şi de această dată, Publika TV/MD va fi din nou alături de tine şi îţi va oferi cele mai importante şi proaspete informaţii. Seara, imediat după încheierea scrutinului, veţi afla primii cine va conduce Primăria în următorii patru ani. 

Astăzi, 3 noiembrie, #ALEGEPUBLIKA. Cele mai noi informaţii despre ce se întâmplă în ziua turului doi al alegerilor sunt pe www.alegepublika.md, pe canalul nostru de youtube sau pagina de Facebook.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu