ULTIMA ORĂ! Moldova a rămas fără speaker. Marian Lupu a fost demis cu votul comun al PLDM şi PCRM

Embed:

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a fost revocat din funcţie, acum câteva minute, de deputaţi. Pentru demiterea speakerului au votat parlamentarii liberal-democraţi, în comun cu cei comunişti. Şi unii reformatori liberali au votat pentru eliberarea din funcţie a lui Marian Lupu. Astfel, liderul PD a fost revocat din funcţie cu 76 de voturi, deşi în cabina de vot au intrat 79 de parlamentari. Trei voturi au fost împotriva revocării speakerului.

Democraţii şi liberalii nu au participat la vot. Liberalii au declarat că demiterea lui Lupu va provoca haos, iar Parlamentul va deveni nefuncţional. 

Publika.md aminteşte că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a fost ales preşedinte al Parlamentului pe 30 decembrie 2010. Pentru candidatura lui au votat atunci 57 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană - 2. Anterior, Marian Lupu a fost candidatul coaliţiei la funcţia de preşedinte al ţării. 

În toamna lui 2012, s-a mai încercat revocarea din funcţie a lui Marian Lupu, dar preşedintele Parlamentului a rămas în acest fotoliu. Atunci, proiectul fracţiunii PCRM privind demiterea președintelui Legislativului a fost respins de deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană. 

Lupu este doctor în economie. Între anii 1991 şi 2003 a activat în cadrul Ministerului Economiei. În august 2003, a fost numit ministru al Economiei în Guvernul Tarlev. În martie 2005, Marian Lupu a fost ales deputat pe lista Partidului Comuniştilor, devenind în scurt timp şi membru PCRM. La 24 martie 2005 a fost ales preşedinte al Legislativului.

În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, Marian Lupu a acces din nou în Parlament, tot pe lista PCRM. În iunie 2009, părăseşte, însă, rândurile formaţiunii ca să adere la Partidul Democrat. O lună mai târziu, a fost ales preşedinte al partidului. La anticipatele din iulie 2009 a ajuns deputat pe lista PD. Marian Lupu are 46 de ani, este căsătorit şi are doi copii. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu