ULTIMA ORĂ! Filat şi Şevciuk s-au înţeles: Transportul feroviar prin regiunea transnistreană va fi reluat

Embed:

Circulaţia feroviară pe segmental transnistrean va fi reluată. Acest lucru s-a decis astăzi la Tiraspol, în cadrul întrevederii dintre premierul Vlad Filat şi liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. În termen de 30 de zile, va avea loc ceremonia de lansare a circulaţiei trenurilor în format deplin.

Premierul Vlad Filat a spus că principalul obiectiv este îmbunătăţirea condiţiilor de activitate şi de viaţă a cetăţenilor.

"Controlul vamal va fi unul mixt, cu participarea ambelor părţi, la staţiile feroviare Bender – 2 şi Rîbniţa cu scopul efectuării controlului vamal comun. Pe teritoriul zonelor respective, controlul vamal se va desfăşura după principiul 'o singură staţie', fapt ce va reduce din timpul necesar pentru perfectarea formalităţilor vamale", a declarat premierul Vlad Filat.

"Sub acest aspect vor fi îndeplinite toate solicitările. Condiţiile la care am ajuns în urma negocierilor sunt cele care reies din legislaţie şi ţin de angajamentele internaţionale. Atât ce ţine de domeniul vamal, cât şi de activitatea pe calea ferată", a adăugat premierul.

Liderul de la Tiraspol a menţionat că reluarea circulaţiei feroviare este o chestiune foarte importantă şi de interes reciproc. Şevciuk a precizat că problema în cauză este una veche, de 4-5 ani, şi a spus că este necesar să fie găsite  soluţii de compromis.

"Vă mulţumim pentru abordarea constructivă, care a fost demonstrată. Sper că vom revizui şi alte probleme existente. Noi vom găsi mai întâi o formulă care implică activitatea în comun a organelor vamale şi sperăm că va fi una eficientă", a spus Evgheni Şevciuk.

Circulaţia transportului feroviar de marfă şi călători, pe segmentul transnistrean, a fost stopată în martie 2006. Şi asta pentru că autorităţile de la Chişinău nu au reuşit să menţină sub control acest domeniu. Tot atunci, au fost introduse noi reguli pentru trecerea mărfurilor prin vama moldo-ucraineană.

Tiraspolul a calificat acest lucru drept blocadă economică a Transnistriei şi a împiedicat circulaţia trenurilor prin regiune. În situaţia creată, Moldova a redirecţionat transportul feroviar de pasageri şi de marfă, care tranzita Transnistria, prin nordul ţării, ocolind regiunea. În octombrie 2010, prin Transnistria a reînceput să circule cursa Chişinău-Odesa. Traseul celorlalte trenuri de pasageri şi de marfă este prin nordul Moldovei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu