Uleiul de măsline. Află cum să îl alegi şi ce afecţiuni tratează

Uleiul de măsline se obţine din fructele arborelui de măslin recoltate începând din noiembrie până în decembrie. Calitatea uleiului de măsline este puternic influenţată de natura terenului pe care cresc arbuştii, gradul de maturare al fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora şi de metoda de extracţie utilizată. Doctorul Mencinocopschi avertizează, pe site-ul său, asupra faptului că uleiul de măsline este cel uşor de falsificat.

În ultimii ani, uleiul de măsline este din ce în ce mai des utilizat în bucătăria românească, scrie realitatea.net. Dr. Mencinicopschi face pe site-ul său o clasificare a tipurilor de ulei de măsline şi explică, de asemenea, care sunt efectele utiliizării uleiului de măsline în alimentaţie.

Uleiul de măsline se clasifică din punct de vedere comercial astfel:

1) Ulei de măsline virgin

Se obţine din fructe prin procese fizice şi mecanice care nu produc alterarea uleiului. Acest ulei se poate utiliza în stare crudă sau la prepararea termică a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi înalte (punct de fum 190oC). Cu cât aciditatea uleiului de măsline este mai mică, cu atât rezistenţa la temperatură creşte.

2) Ulei de măsline obţinut prin alte procedee, precum rafinarea

Uleiul de măsline extravirgin poate fi considerat şi condiment datorită gustului şi aromei sale, are o înaltă digestibilitate şi este uşor laxativ. Consumat cu moderaţie, regulat, uleiul de măsline extravirgin poate avea următoarele efecte benefice asupra sănătăţii.

Uleiul de măsline previne formarea ateroamelor şi scade riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare şi a efectelor acestora, ameliorează presiunea arterială la bolnavii hipertensivi, ameliorează disfuncţiile generate de diabetul zaharat, ameliorează activitatea cognitivă, dar şi efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative (Alzheimer).

Uleiul de măsline are şi un efect geriatric de prelungire a vieţii, determinând şi un look sănătos prin încetinirea apariţiei ridurilor şi a aspectului tern al pielii, are efect analgezic natural şi poate fi utilizat şi extern pentru masaje.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu