UIMITOR! Opt trucuri utile care îţi vor scădea factura de încalzire în lunile de iarnă

Încălzirea casei pe timpul iernii ne aduce lunar facturi dolofane de întreţinere, iar acestea ne obligă să strângem cureaua în asteptarea primăverii. Practic, valoarea facturii de încălzire creşte direct proporţional cu temperatura din interiorul casei.

Se pare însă că există o serie de trucuri la care putem apela pentru a menţine temperatura ambientală  în parametri optimi şi în acelaşi timp să ţinem în frâu sumele înregistrate pe facturile lunare de încălzire. Mai jos, gaseşti 8 astfel de trucuri utile care te vor ajuta să treci cu bine de această iarnă lungă.

1. Folia de aluminiu

Având în vedere că toate caloriferele sunt pozitionate pe pereţii ce comunică direct cu exteriorul, o parte din caldură emanată de acestea este neutralizată chiar de răceala pereţilor cu pricina. Cu alte cuvinte, deşi nu putem observa acest lucru cu ochiul liber, zilnic, înregistrăm pierderi la consumul termic, iar de aici creşteri la factura de întreţinere.

Pentru a diminua pierderile respective trebuie aplicată o folie de aluminiu pe eretele din spatele caloriferului. Indicat este că suprafaţa acoperită cu folie să o depăşească puţin pe cea ocupată de fiecare calorifer în parte. Folia va reflecta caldura degajată de radiatoare spre interior şi în acest fel putem obţine o creştere cu până la 2-3 grade a temperaturii ambientale.

2. Calorifere neîngrădite

Continuând ideea anterioară, pentru a veni în ajutorul caloriferelor, se recomandă ca pe întreaga durată a sezonului rece să ne asigurăm că acestea nu sunt obturate de nicio piesa de mbilier. Drept urmare, trebuie să ne îngrijim ca radiatoarele pot degaja nestingherite caldură, chiar dacă acest lucru presupune o reconfigurare a decorului.

Piesele voluminoase îşi pot dovedi utilitatea în lunile de iarna mai ales dacă le vom aseza de-a lungul pereţilor exteriori, deoarece vor actiona ca nişte paravane impotriva frigului.

3. Pernuţe decorative împotriva frigului

Frigul se poate strecura în casa prin cele mai neînsemnate crăpături, iar una dintre preferatele lui căi de acces este golul de sub uşa de intrare. Cea mai simpla soluţie o reprezinta pernuţele de forma tubulară, special concepute pentru rezolvarea acestei probleme. Aceleaşi pernuţe pot fi aşezate şi pe pervaz sau între ochiurile ferestrelor, dacă acestea au înca tâmplărie veche din lemn.

4. Un grad în plus cu ajutorul covorului

Da, se pare că putem câştiga până la un grad în plus dacă vom acoperi pardoselile din casă cu covoare groase, cu fir lung. Acest truc este util mai ales în camerele copiilor  care, aşa cum ştim cu toţii, obişnuiesc şă-şi petreacă cea mai mare parte a timpului liber jucându-se pe podea potrivit casadex.ro.

5. Gura de aerisire

Deşi utile pentru aerisirea băilor şi bucătăriilor din apartamentele de bloc, gurile de aerisire prezintă şi dezavantajul că permit pătrunderea aerului rece în interiorul locuinţelor. Prin acoperirea orificiilor acestora putem obţine o creştere de până la 0,5-1 grade în interiorul încăperilor prevăzute cu acest tip de ventilaţie.

6. Cuptorul din bucătărie

E bine să profităm de fiecare ocazie în care folosim cuptorul din bucătărie pentru a prepara diverse delicii pentru cei dragi. Trebuie doar să nu uităm să lăsăm deschisă uşa cuptorului atunci când avem mâncarea gata şi el este înca fierbinte. Caldura acumulată în interiorul acestuia va fi degajată în interiorul bucătăriei şi în acest fel aerul va deveni mai cald.

7. Folosirea corectă a draperiilor pe timp de iarnă

Chiar şi iarna se întamplă să avem parte de zile însorite în care e păcat să nu profităm de ocazia de a salta puţin temperatura din termometre. Este suficient ca în aceste zile să deschidem cât mai larg draperiile pentru a-i permite soarelui să invadeze casa prin ferestre şi să o încălzească. În schimb seara, imediat după apusul soarelui, ferestrele nu fac decât să piardă caldura. Prin urmare, e bine să ne asigurăm că pe timpul nopţii toate draperiile vor fi bine închise până a doua zi.

Ideal ar fi să avem câte un set de draperii de iarna, confecţionate din stofă densă, eventual chiar dublată cu un strat termoizolant, pentru fiecare fereastră în parte. În acest fel putem menţine o temperatură mai plăcută în interiorul casei pe durata sezonului rece.

8. Lumânări parfumate

Şi nu în ultimul rând, dacă obişnuim să folosim lumânări parfumate pentru înmiresmarea aerului, e bine să profităm de fiecare ocazie în care le aprindem şi să le folosim şi pentru a adauga câteva grade în termometre. Pentru a face acest lucru trebuie să ridicam o mică construcăţie din câteva plăci de gresie şi faianţă distribuite sub formă a doua mici coloane, deasupra cărora vom aşeza cu gura în jos un ghiveci ceramic. Lumânările aprinse trebuie aşezate cu flacăra îndreptată spre interiorul ghiveciului. Acesta se va încălzi şi va degaja căldura chiar în timp ce lumânările îţi parfumează casa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu