UE va oferi Moldovei 90.000.000 de euro. AFLĂ pentru ce sunt destinaţi banii

Embed:

Autorităţile de la Chişinău vor încerca să obţină, la Vilnius, un termen concret pentru acordarea regimului liberalizat de vize. Este declaraţia premierului Iurie Leancă, făcută în timpul conferinţei de presă comune, la Bruxelles, susţinută cu Stefan Fule, Comisarul european pentru Extindere. Leancă a mai spus că Moldova va iniţia consolidarea instituţiilor democratice, cu sprijinul Comisiei Europene.

"Îmi exprim aprecierea faţă de domnul Fule, care ajută Moldova pe drumul european. A fost în Moldova cu ocazia organizării Zilei Europei. Este o demonstraţie că am reuşit să creăm o stabilitate şi să stopăm criza politică. În Moldova avem ca prioritate crearea noilor locuri de muncă. Trebuie să oferim un climat bun de afaceri pentru a avea investitori, cetăţenii să găsească motive să rămână acasă", a spus premierul.

Totodată, Iurie Leancă a precizat că, în prezent, ţara noastră trebuie să respecte agenda politică.

"Este important să muncim, astfel încât să implementăm reformele, ca să putem semna Acordul de Asociere. Trebuie să ne respectăm agenda politică de acasă. Scopul nostru este să fim membru al UE. Dar trebuie să avem o abordare graduală. Sunt mai mulţi paşi de respectat pentru asta. Viaţa este mai dificilă decât pare şi sunt mai multe probleme decât credem. Rămân optimist că vom reuşi să atingem acest obiectiv şi cetăţenii moldoveni vor deveni europeni", a mai spus premierul.

Iurie Leancă s-a arată optimist că Moldova va beneficia, în curând, de liberalizarea regimului de vize.

"Am avut discuţii detaliate în ceea ce priveşte angajamentele referitoare la liberalizarea regimului de vize. Concluziile comisiei care a fost în Moldova în lunile martie şi februarie vor arăta că noi am progresat. Avem timp până la Summitul de la Vilnius. Vrem să se anunţe la Vilnius că noi respectăm condiţiile şi că Moldova va putea beneficia, în curând, de regim liberalizat de vize", a conchis Iurie Leancă.

La rândul său, Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a declarat că Guvernul trebuie să se concentreze, prioritar, pe combaterea corupţiei. Iar Uniunea Europeană va oferi Moldovei 60 de milioane de euro pentru promovarea reformei Justiţiei. Demnitarul european a mai spus că alte 30 de milioane de euro vor fi destinate pentru pregătirea, negocierea şi implementarea noilor acorduri dintre UE şi Moldova.

Publika.md aminteşte că Iurie Leancă efectuează prima sa vizită oficială peste hotare, în calitate de prim-ministru. Ieri, şeful Executivului de la Chişinău a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, printre care Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şi Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Ultima întâlnire dintre Iurie Leancă şi Stefan Fule a avut loc la Chişinău, pe 18 mai, de Ziua Europei. Atunci, diplomatul a îndemnat autorităţile Moldovei să dea dovadă de responsabilitate şi să depăşească criza politică, pentru ca ţara noastră să continue vectorul european.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu