UE trebuie să se implice în rezolvarea conflictului transnistrean, cred experţii IDIS "Viitorul"

Embed:

Uniunea Europeana trebuie să se implice mai activ în reglementarea conflictului transnistrean şi să influenţeze Rusia pe căi diplomatice. Este concluzia unui studiu realizat de experţii IDIS "Viitorul". Potrivit lor, cea mai eficientă cale de soluţionare a conflictului transnistrean este implementarea reformelor.

În opinia autorilor studiului, rezolvarea unor probleme de ordin social şi economic şi accelerarea procesului de integrare europeană ar determina creşterea interesului investitorilor străini faţă de Moldova, fapt ce ar atrage atenţia Tiraspolului. Autorităţile apreciază propunerile experţilor.

"Noi avem aceeaşi abordare şi trebuie să fie făcute investiţii în zona care  avut de suferit cel mai mult din urma conflictului. Deja am identificat 6 proiecte pe maulul stâng şi malul drept, sperăm că aceasta va contribui la sporirea prezenţei Uniunii Europene, ca un donator în regiunea transnistreană", a declarat şefului Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

Moldova şi Uniunea Europeană trebuie să insiste în continuare ca Rusia să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană, se arată în studiu.

"Deja nu mai sunt anii '90, când cheia soluţionării transnistrene era la Moscova. Astăzi, pentru soluţionarea conflcitului este de nevoie de consensul şi influenţa mai multor jucători, inclusiv Uniunae Europeană", este de părere autorul studiului, Nicu Popescu.

Propunerile sunt greu de pus în practică, spun experţii în problema transnistreană.

"Spre regret, în Republica Moldova există un decalaj în ceea ce propune societatea civilă şi cum este abordată această problemă de guvernanţii noştri", a declarat analistul politic, Oazu Nantoi.

Negocierile în formatul "5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean au fost reluate în noiembrie 2011, la Vilnius, după o pauză de aproape şase ani. Următoarea rundă de negocieri în acest format va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, în Irlanda.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu