UE sprijină reformele de la Chişinău. Pavel Filip: Moldova va primi un grant de 40 de milioane de euro

Embed:

Agenda reformelor autorităţilor de la Chişinău are susţinerea necondiţionată a Uniunii Europene. Bruxelles-ul va sprijini transformările iniţiate de oficialii moldoveni, iar în următoarele zile va debloca o finanţare de 45 de milioane de euro pentru realizarea mai multor proiecte iniţiate deja de UE. Declaraţia vine din partea premierului Pavel Filip şi a fost făcută într-un interviu oferit echipei noastre la Bruxelles.

Şeful Executivului a mai anunţat că mai mulţi oficiali europeni vor veni într-o vizită în ţara noastră la începutul anului viitor.

CITEȘTE ȘI: Întrevederi de rang înalt la Bruxelles. Pavel Filip s-a întâlnit cu Valdis Dombrovskis

Şeful Guvernului a declarat că Moldova a recâştigat încrederea partenerilor europeni, datorită transformărilor iniţiate. Iar o confirmare a acestui fapt este şi asistenţa macroeconomică substanţială, promisă ţării noastre, dintre care aproape jumătate va fi nerambursabilă. Banii vor fi folosiţi inclusiv pentru proiecte de consolidare a securităţii energetice a Moldovei.

"Avem toate asigurările şi suportul din partea Uniunii Europene pentru a înainta cu interconexiunile la sistemul european. Atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale. Preventiv este deja stabilit că vom avea o asistenţă macro-financiară de 100 de milioane de euro. Partea grantului constituind 40 de milioane de euro. Prima tranşă urmează să fie debursată până la mijlocul anului viitor", a declarat premierul Pavel Filip. 

CITEȘTE ȘI: Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk

Agenda reformelor asumată de Chişinău va fi discutată, la începutul anului viitor, chiar în ţara noastră, cu participarea înalţilor oficiali europeni, care vor veni în Moldova ca să încurajeze transformările iniţiate şi să monitorizeze progresul realizat.

"Despre aceste vizite am vorbit atât cu preşedintele Consiliului European, domnul Tusk, care urmează să-şi programeze această vizită. De asemenea, doamna Mogherini îşi va programa această vizită în Chişinău la începutul anului viitor. Desigur că comisarul Hahn, de asemenea, vom avea posibilitatea să-l vedem oaspete şi să putem discuta despre proiectele noastre europene", a spus şeful Guvernului. 

CITEȘTE ȘI: Pavel Filip: Am certitudinea că 2017 va fi anul modernizării şi construcţiei în Republicii Moldova

Pavel Filip a mai spus că la întâlnirile de la Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul European, a fost luată decizia de schimbare a abordării asistenţei financiare oferită de UE ţării noastre. Banii urmează să fie alocaţi în primul rând pentru proiecte care vor permite îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor.

"Bani pentru proiectele deja evaluate de către Uniunea Europeană. Va fi gândită asistenţa financiară, astfel încât impactul să fie mult mai mare asupra cetăţenilor Republicii Moldova", a spus prim-ministrul. 

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip: UE va acorda Moldovei peste 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de grant

Premierul Pavel Filip se va afla la Bruxelles până în data de 30 noiembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu