UE, solidară cu Chişinăul. Ce spune Catherine Ashton despre aşa-numita "lege privind frontiera de stat" a Transnistriei

Embed:

Uniunea Europeană susţine declaraţia OSCE de condamnare a deciziei autorităţilor de la Tiraspol de a stabili aşa-numita frontieră a Transnistriei. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, îndeamnă cele două părţi implicate în conflictul transnistrean să coopereze într-un spirit constructiv, în cadrul formatului de negociere 5+2. 

"Susțin declarația făcută de către președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de Externe a Ucrainei, Leonid Kojara, în ceea ce privește așa-numitul act legislativ pe care autoritățile transnistrene îl numesc "privind frontiera de stat", a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Totodată, Catherine Ashton, cheamă la continuarea dialogului în format 5+2.

"Îndemn cele două părți ale conflictului transnistrean să lucreze într-un spirit constructiv, în cadrul negocierilor în format 5+2 şi să găsească o soluționare pașnică. Reconfirm angajamentul Uniunii Europene de a sprijini procesul de reglementare, în interesul și în beneficiul cetăţenilor, printr-un dialog cu toate părțile interesate și printr-un program amplu de consolidare a încrederii pe care ambele maluri ale Nistrului", a subliniat oficialul european.

Publika.md aminteşte că, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Leonid Kojara, ministru de Externe al Ucrainei, s-a arătat îngrijorat de acţiunile unilaterale ale Tiraspolului. Potrivit lui Kojara, decizia vine în contradicţie cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, adoptat în 1992, dar şi cu alte înţelegeri la care au ajuns părţile implicate în conflict.

Reacţiile membrilor formatului de negocieri "5+2" au loc în contextul în care liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat recent legea cu privire la "frontiera de stat a republicii moldoveneşti nistrene". Potrivit documentului, satul Varniţa, care în prezent este sub jurisdicţia Chişinăului, ar urma să fie controlat de separatişti.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu