UE pune condiții Marii Briteniei. Brexitul va fi prelungit dacă Londra va vota acordul

Embed:

Uniunea Europeană a acceptat parţial cererea guvernului de la Londra de amânare a Brexitului: termenul limită a fost fixat pentru 22 mai, cu condiţia ca Parlamentul britanic să aprobe acordul negociat cu Bruxellesul pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

”-Ce se va întâmpla dacă votul de luni sau marți din parlamentul britanic va fi împotriva acordului negociat de May?
-Atunci va trebui să avem o nouă întrunire a Consiliului European săptămâna viitoare.
-Vă așteptați să vă întoarceți aici pentru un divorț fără acord?
-În cazul în care acordul de retragere nu va trece de parlamentul britanic, va trebui să ne întoarcem să discutăm”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a exclus posibilitatea unor noi negocieri.

”Trebuie să facem lucrurile clare pentru noi și pentru prietenii noștri britanici. Primul lucru pe care trebuie să-l clarificăm este că am negociat acordul de retragere timp de doi ani. El nu poate fi renegociat. Și al doilea este că în cazul unui rezultat negativ al votului din parlamentul britanic, vom merge spre un divorț fără acord”, a menționat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Dacă acordul va fi respins a treia oară, atunci Marea Britanie va avea termen până pe 12 aprilie pentru a alege dacă renunţă la Brexit sau cere o nouă amânare.

Dacă nicio decizie nu va fi luată până pe 12 aprilie, atunci Marea Britanie va fi obligată, la fel ca toate ţările membre UE, să organizeze alegeri europarlamentare.

Marea Britanie a anunţat deja că nu va participa la acest scrutin. Este motivul pentru care nu a fost acceptată propunerea Londrei, ca data Brexitului să fie 30 iunie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu