UE, pe muchie de cuţit: Grecia, lovită de criză. Spania şi Italia în recesiune

Embed:

Grecia ar putea distruge Zona Euro, şomajul din Spania este la un nivel record, iar Italia a intrat în recesiune. Despre toate aceastea discută tot mai mult analiştii din întreaga lume, iar liderii europeni încearcă să ţină economia comunitară sub control.

Grecia a fost primul stat din Zona Euro lovit din plin de criză înca din 2008. În 2011, PIB-ul Greciei a scăzut cu aproape 7 la sută, iar în total, Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut în ultimii 4 ani cu 20 la sută. O problemă gravă care stârneşte temeri pentru întreaga Uniune, sunt alegerile anticipate din iunie. Asta pentru că scrutinul ar putea aduce la guvernare partide care se opun măsurilor de austeritate, cu riscul ieşirii ţării din zona euro.

Recent, Spania a intrat oficial în recesiune. Asta după ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3 procente în primul trimestru, comparativ cu precedentele trei luni. Rata şomajului în Spania a urcat în primele trei luni din 2012 la peste 24 la sută. Zilele trecute, Moody's a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole.

Şi Portugalia se confruntă cu o situaţie economică dificială. Datoria publică a ajuns la aproximativ 110 procente din Produsul Intern Brut, iar rata şomajului este de 14 la sută. Analiştii insistă că ţara are nevoie de încă un pachet de ajutor financiar.

Aflată în mijlocul crizei datoriilor, Italia a intrat oficial în recesiune în trimestrul patru al anului trecut. Totodată, guvernul de la Roma se împrumuta cu dobânzi tot mai mari, iar agenţiile de rating continuă retrogradările mai mutor bănci italiene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu