UE oferă Republicii Moldova 43 de milioane de euro pentru 18 proiecte de infrastructură

Embed:

43 de milioane de euro vor fi oferite țării noastre de Uniunea Europeană. Banii vor fi folosiți pentru aprovizionarea localităților cu apă și canalizare și eficiență energetică. 18 proiecte de acest fel urmează să fie implementate până în 2020.

Memorandumuri în acest sens au fost semnate între ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei și autoritățile publice locale.

Beneficiarii au fost selectați în urma procesului de planificare regională. Aceștia spun că astfel de proiecte vor contribui la bunăstarea cetățenilor țării.

"Avem o clădire publică foarte veche din 1952 care nu a avut reparații capitale niciodată. Pentru noi contingentul de elevi, părinți și profesori este foarte importantă această renivare", a declarat Angela Murzeac, directorul Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din municipiul Bălți.

"Ne bucurăm mult că în palmaresul proiectelor investiționale din Fălești se mai adună unul de o importanță foarte mare.Ne bucurăm că populația orașului, în jur de 15 mii de locuitori vor beneficia de posibilități reale în utilizarea acestor servicii, de apă și canalizare", a spus Iraida Bînzari, președintele raionului Fălești.

Tot din bani europeni va fi reparat şi Liceul Teoretic "Ion Vatamanu" din Strășeni. Uniunea Europeană va investi 950 de mii de euro în aceste lucrări. Va fi schimbat acoperișul și sistemul de canalizare care sunt foarte vechi.

"Aici este camuflat sistemul de canalizare care este deteriorat și care a fost cu specialiștii noștri cumva camuflat. Acest sistem va fi schimbat prin lucrările care sunt propuse de proiectul respectiv", a declarat Veronica Bodian, directorul Liceului Teoretic "Ion Vatamanu".

Elevii spun că din cauza acoperișului defect de multe ori se pomenesc cu pereţii umezi în sălile de clasă.

"Uneori se întâmpla că ploua sau ningea abundent și mai curgea apa încet de pe geamuri. Era și un miros puternic de mucegai."

"Niște schimbări în școală mereu ar fi benefice pentru că e o investiție în generațiile noi. E ceva foarte folositor."

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Pe aceeaşi temă