UE oferă milioane de euro. Orașul Cahul și patru sate vecine vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare de calitate

Embed:

Orașul Cahul și patru sate vecine vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare de calitate. Uniunea Europeană va oferi 11 milioane de euro pentru implementarea acestui proiect. Guvernul a aprobat semnarea acordul de finanțare. Printre satele în care urmează să fie construit apeduct se numără şi Crihana Veche. Localnicii spun că, în prezent, apa din mai multe fântâni este poluată şi nu poate fi băută. Iar pentru a aduce apă bună trebuie să facă un drum de câteva sute de metri.

"E cam greu. Vreo zece căldări pe zi, trebuie să mă duc încolo, înapoi. Două ore trebuie să mă duc numai după apă şi înapoi, dau la păsări, pentru mâncare, gospodărie", a spus Anton Gavriloaie locuitor satul Crihana.

- Foarte bine că va fi canalizare, apă potabilă. Aşa poţi să faci şi un wc şi alte comodităţi. Aceiaşi maşină de spălat, nu o poţi pune fiindcă nu ai apă.

- Trebuie canalizare, numaidecât trebuie. Care are şi-au făcut singuri canalizare în casă, dar care nu au aruncă cu căldarea apa murdară. Fântână avem în ogradă dar nu o mai folosim.

- Am tras în casă şi m-a costat 700 de lei până am adus-o înauntru. Aşa ne chinuim şi noi, scoatem apă cu căldarea. Iarna închid apa, mai iau de la vecini.

În oraşul Cahul sistemul de canalizare va fi reabilitat şi totodată extins în unele cartiere ale oraşului. De asemenea, va fi reparată stația de pompare și clădirea administrativă a Întreprinderii "Apă-Canal Cahul".

"Sistemele de canalizare sunt o mare necesitate pentru localităţile care sunt în raionul Cahul. Peste 50 de mii de locuitori ai raionului Cahul vor beneficia de aceste servicii de calitate. Vor fi instalate 11 sisteme noi de apeduct şi canalizare, numai din oraşul Cahul vor fi conectate la apă peste 500 de familii", a spus Ion Groza, preşedintele raionului Cahul.

Inițiativele au fost realizate cu sprijinul financiar al Germaniei. Valoarea granturilor oferite în cadrul acestora este de peste 23 milioane de euro. Toate cele trei proiecte vor fi implementate de Banca de Dezvoltare Germană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu