UE, DISPUSĂ SĂ SE EXTINDĂ: Comisia Europeană a recomandat iniţierea negocierilor

Embed:

Uniunea Europeană este la un pas de o nouă extindere. Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar a Albaniei şi Republicii Macedonia de Nord.

În context, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că cele două ţări balcanice au dat dovadă de determinare în parcursul lor european şi au obţinut rezultate concrete, care trebuie să devină ireversibile.

O decizie oficială privind extinderea UE va fi luată în 8 iunie, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor europene. Albania şi Macedonia de Nord au primit încă anul trecut aprobare pentru a iniţia aderarea la UE, însă statele - membre au decis atunci să nu grăbească lucrurile şi au cerut reforme suplimentare.   

Republica Macedonia de Nord, ţară cu două milioane de locuitori, are undă liberă se aderare la blocul comunitar şi la NATO, după ce a reuşit să ajungă la un acord istoric cu Grecia privind redenumirea ţării.

Albania, cu o populaţie de trei milioane, este cu un pas în faţa statului vecin,  având în vedere că a devenit membru al Alianţei Nord-Atlantice încă în aprilie 2009.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu