UE a lansat oficial un nou cadru juridic pentru transferul datelor personale către SUA

Comisia Europeană a anunțat marți lansarea oficială a unui nou cadru juridic pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetățenilor europeni care sunt transferate către SUA, după luni de incertitudine juridică pentru companiile care folosesc acest tip de schimburi de date, scrie agerpres.ro.

'Privacy Shield' (scutul de protecție a datelor), negociat timp de peste doi ani cu Washingtonul, 'va proteja datele cu caracter personal ale europenilor și va oferi companiilor o siguranță juridică', a dat asigurări comisarul european pentru justiție Vera Jourova.

'Acest nou cadru va restabili încrederea consumatorilor în contextul transferului transatlantic de date', a mai spus Jourova.

Datele respective includ toate informațiile care permit identificarea unei persoane, în mod direct (nume, prenume și fotografie) sau indirect (numărul de securitate socială sau chiar număr de client).

Mii de întreprinderi, de la IMM-uri la giganți de internet, transferă acest tip de date strânse de pe teritoriul european către 'data centers' (centre de date) din SUA.

Aceste companii se confruntă cu o situație de incertitudine juridică după ce justiția europeană a invalidat, în octombrie 2015, precedentul cadru juridic care reglementează astfel de transferuri, cunoscut sub numele de "Safe Harbour".

Curtea de Justiție a UE a considerat atunci că 'Safe Harbour' nu le mai oferă europenilor garanții suficiente, în lumina dezvăluirilor făcute de fostul consultant NSA, Edward Snowden, privind amploarea programelor de supraveghere din SUA.

La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a anunțat că a ajuns la un 'acord politic' cu Statele Unite, sub forma 'Privacy Shield', pe care a continuat să-l perfecționeze până la noua etapă încheiată marți.

Oficial, executivul european a adoptat marți o 'decizie de adecvare', care garantează celor 28 state membre UE că SUA oferă de acum o protecție suficientă cetățenilor europeni datorită unor angajamente luate de Washington.

Decizia 'va fi notificată astăzi statelor membre și va intra în vigoare imediat', a indicat Comisia.

Noul 'scut' prevede în special obligații care revin companiilor și instalarea unui 'ombudsman' (mediator) la Departamentul de Stat american, care să monitorizeze eventualele reclamații din partea cetățenilor europeni în ceea ce privește accesul abuziv la datele lor personale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu