Ucrainenii nu vor sta în frig la iarnă. Kievul şi Moscova au ajuns la un acord în privinţa livrării gazelor

Embed:

Ucrainenii nu vor sta în frig la iarnă. Kievul şi Moscova au ajuns la un acord în privinţa livrării gazelor. Documentul a fost semnat la Bruxelles, iar Uniunea Europeană s-a angajat să fie garant al acestei înţelegeri.

Contractul este în valoare de 4,6 miliarde de dolari şi prevede un preţ de 378 de dolari pentru mia de metri cubi, în perioada noiembrie-decembrie, şi de 365 de dolari până în martie 2015. 

"Putem garanta livrări în siguranţă pentru perioada de iarnă. Este un progres real şi vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi. Acordul de 4,6 miliarde de dolari a fost încheiat şi reprezintă baza pentru livrări până la iarna următoare", a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.

Ucraina s-a angajat să achite în avans pentru luna următoare şi să plătească o parte din datorii în câteva tranşe. Astfel, 1,45 de miliarde de dolari trebuie să ajungă în conturile Gazprom în cel mai scurt timp, iar alte 1,65 de miliarde până la sfârşitul anului. Acordul nu pune capăt disputei gazelor dintre cele două părţi, iar până în martie, vor trebui stabilite condiţiile pentru livrările din vară.

"Am adoptat o decizie provizorie, unele înţelegeri sunt preliminare, care vor fi în vigoare până la o soluţie definitivă a disputei gazelor cu Rusia, care va fi dată de Curtea de Arbitraj de la Stockholm", a zis ministrul pentru Energie din Ucraina, Iuri Prodan.

Rusia estimează datoria Kievului la 5,3 miliarde de dolari. Ucraina nu recunoaşte 2,2 miliarde de dolari din această sumă şi spune că gigantul rus i-a vândut combustibil la preţ exagerat primăvara trecută.

"Există acorduri semnate în 2009 şi care sunt valabile şi astăzi privind tranzitul şi livrarea gazelor şi companiile noastre se confruntă la Curtea de Arbitraj în privinţa unor probleme", a menţionat ministrul pentru Energie din Rusia, Alexandr Novak.

Rusia a suspendat în iunie livrările de gaze către Ucraina. De atunci, Kievul şi-a asigurat necesarul de combustibil prin revers, din gazele destinate mai multor state europene.

Ucrainenii nu vor sta în frig la iarnă. Kievul şi Moscova au ajuns la un acord în privinţa livrării gazelor. Documentul a fost semnat la Bruxelles, iar Uniunea Europeană s-a angajat să fie garant al acestei înţelegeri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu