UCRAINENII AŞTEAPTĂ REFORME. Analiştii spun că rezultatul a fost previzibil

Ucrainenii au votat pentru schimbări şi reforme cardinale, iar rezultatul celui de-al doilea tur al scrutinul prezidenţial a fost unul previzibil.

De această părerea sunt mai mulţi experţi din statul vecin, cu care a discutat echipa Publika TV în cadrul filmărilor la Kiev. În opinia lor, preşedintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski, nu are însă experienţa necesară pentru a corespunde în totalmente aşteptărilor oamenilor.

Cel puţin asta consideră cunoscutul analist politic din Kiev Vladimir Ceapliga.

"Dacă va începe să caute voturi în Parlament sau va încerca să creeze noi majorități înseamnă că se va îneca. Prognozez că va dura jumătate de an până la alegerile parlamentare, iar apoi va muri politic, fără majoritate în Radă. Dacă însă va reuși să fie tatăl schimbărilor și să găsească o echipă care îl va ajuta ca planurile să-i fie realizate, atunci are viitor", a spus Vladimir Ceapliga, analist politic.

Iar Vladimir Gorbaci, expertul Institutului pentru Cooperarea Euro-atlantică, susţine că rezultatele alegerilor arată că locuitorii din Ucraina vor schimbări esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Totuşi, în opinia lui, deocamdată nu este clar cum Vladimir Zelenski va realiza aceste aşteptări.

"Oamenii au votat de parcă au fost la protest. S-a votat nu împotriva unei persoane, dar a tuturor. Pericolul este că totul arată precum o bombă vacuum. Scopul este să fie scos tot ce se află acum în scenă, să fie dați jos toți jucătorii de pe tabla de șah. Ce va fi creat însă pe acest loc gol nimeni nu știe și nimeni nu poate prognoza", a spus Vladimir Gorbaci, expert la Institutul de Cooperare Euro-Atlantică.

În pofida faptului pentru cine au votat, ucrainenii sunt optimiști. Ei spun că noul președinte al țării va trebui să implementeze reforme cardinale și să creeze condiții pentru ca Ucraina să aibă o poziționare fermă în plan internațional.

"Este o față nouă. Avem multe așteptări de la el. Dacă e să fim sinceri suntem fericiți."

"Vreau ca în Ucraina să fie pace, iar țara să fie bogată și independentă."

"Acest rezultat a fost previzibil, dar sunt dezamăgită că așa s-a întâmplat. Poroșenko m-a dezamăgit pentru că anumite așteptări nu le-a satisfăcut, dar nici nu pot spune că nu a făcut nimic."

Rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale din Ucraina vor fi confirmate până în data de 30 aprilie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu