Ucraina va decide care dintre cele trei biserici ortodoxe va fi recunoscută canonic de Constantinopol

Embed:
În 15 decembrie se va decide care dintre cele trei biserici ortodoxe din Ucraina va fi recunoscută canonic de Constantinopol. Decizia va fi luată la Consiliul de Unificare a episcopilor ortodocşi ucraineni, care va avea loc la Catedrala "Sfânta Sofia" de la Kiev. Anunţul a fost făcut de preşedintele Petro Poroşenko.

Analiştii din Ucraina cred că Tomosul va fi oferit Patriarhului Filaret, care este capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Documentul oficial de autocefalie a fost definit săptămâna trecută la şedinţa Sfântului Sinod.

La mijlocul lunii octombrie, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a anulat decretul din secolul 17 prin care Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată canonic Patriarhiei Moscovei. În semn de protest, Biserica Rusă a decis să rupă relaţiile cu Patriarhia Ecumenică. Drept recunoştinţă faţă de decizia Constantinopolului de a acorda Tomosul, autorităţile din Ucraina au decis să transmită Biserica "Sfântul Andrei" din Kiev în gestiunea Patriarhiei Ecumenice.

Totodată, în urma unor percheziţii efectuate de ofiţerii Serviciului de Securitate de la Kiev la Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei au fost găsite mai multe broşuri ce conţineau mesaje instigatoare la ură şi propagandă religioasă. În acest caz a fost deschis un dosar penal, iar 20 de preoţi vor fi audiaţi.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu