Ucraina solicită ajutorul medicilor străini pentru examinarea Nadei Savcenko, aflată în greva foamei

Ucraina a solicitat medicilor germani să o examineze pe Nadia Savcenko, pilotul militar ucrainean aflat în greva foamei din 3 martie și care își așteaptă verdictul în Rusia, a anunțat vineri diplomația ucraineană, scrie agerpres.ro.

"Deoarece medicii ucraineni nu au acces la Nadia Savcenko, ne-am adresat unor medici germani", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ucrainene, Maria Betsa.

Totodată, pilotul militar ucrainean, acuzat de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul separatist al Ucrainei în vara lui 2014, refuză să fie examinată de medicii ruși.

"Iată de ce insistăm să fie examinată de medici ucraineni sau europeni", a precizat Betsa.

Un grup de medici ucraineni trimiși de Kiev se află de mai multe zile în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, însă nu a primit până acum autorizație din partea autorităților ruse pentru a o vizita pe Nadia Savcenko.

"Insistăm asupra acestei autorizații, deoarece întreruperea grevei setei trebuie să aibă loc sub supravegherea medicilor", a continuat purtătoarea de cuvânt a diplomației europene, potrivit căreia sănătatea pilotului militar s-a deteriorat brusc în ultimele zile.

Unul dintre avocații ruși ai Savcenko, Nikolai Polozov, a evocat pe o rețea de socializare situația "critică" a clientei sale.

"Febra care nu scade de mai multe zile atestă o inflamație gravă a organelor sale interne. Viața și sănătatea sa se deteriorează sub ochii noștri. Timpul contează", a notat el.

Nadia Savcenko a început greva foamei și a setei la 3 martie, însă de joi ea a început să consume lichide, continuându-și în același timp greva foamei.

Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru Nadia Savcenko. Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Savcenko îi acuză la rândul său pe rebelii proruși din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean și au predat-o autorităților ruse.

Kievul și Occidentul au făcut de nenumărate ori apel la autoritățile ruse să o elibereze pe tânăra femeie, care a fost aleasă în mod simbolic în țara sa deputat din partea partidului fostului premier Iulia Timoșenko.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu