Ucraina şi Rusia au pornit un război al investigaţiilor. De ce se acuză Kievul şi Moscova

Embed:

Ucraina şi Rusia au pornit un război al investigaţiilor. Kievul a lansat o anchetă penală împotriva structurilor de forţă ruse, pe care le acuză de susţinerea grupurilor teroriste din estul ţării. Asta după ce Moscova a iniţiat un dosar pentru genocidul populaţiei vorbitoare de rusă din Ucraina.

Procuratura generală de la Kiev a declanşat o urmărire penală împotriva Comitetului de Anchetă a Rusiei, o structură ce i se supune direct preşedintelui Vladimir Putin. Kievul acuză instituţia de ingerinţă ilegală în treburile interne ale structurilor de forţă şi ale armatei ucrainene. Potrivit procurorilor, această implicare ar avea drept scop acordarea asistenţei grupurilor teroriste din Doneţk şi Lugansk.

De cealaltă parte, Comitetul de anchetă de la Moscova a lansat o procedură penală pentru acte de genocid împotriva populaţiilor rusofone din estul Ucrainei. Rusia acuză persoane neidentificate din conducerea politică şi militară a Ucrainei şi din formaţiunea Sectorul Dreapta că au dispus exterminarea vorbitorilor de limbă rusă.  

"Reprezentanţi din conducerea politică şi militară a Ucrainei au dat ordine ce aveau drept scop distrugerea populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Aceste acţiuni contravin nu doar legislaţiei Rusiei, dar şi dreptului internaţional", a menţionat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă din Rusia, Vladimir Markin.

Conform datelor Naţiunilor Unite, confruntările armate din estul Ucrainei au provocat moartea a peste 3 200 de oameni. Aproximativ 600.000 de oameni s-au refugiat din zona de conflict.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu