Ucraina se pregăteşte de un război total cu Federaţia Rusă. Ţările occidentale susţin Kievul

Embed:

Ucraina este gata pentru un scenariu de război total cu Federaţia Rusă. O spune liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, într-un interviu pentru  cotidianul german Bild. Avertismentul vine după ce autorităţile ucrainene au anunţat că separatiştii şi trupele ruseşti pregătesc o nouă ofensivă.

Bombardamentele nu au contenit în estul Ucrainei nici duminică. În regiunea Doneţk, doi soldaţi ucraineni au murit.  Şi în Lugansk, trei militari şi-au pierdut viaţa, după ce separatiştii au încercat să pătrundă într-o localitate controlată de forţele ucrainene. Iar în oraşul Gorlovka, obuzele au lovit o zonă rezidenţială. Două clădiri au fost grav avariate, iar şase apartamente au fost distruse.

 "Era ora 17.50, când am auzit prima explozie. Toate geamurile s-au spart. Apoi, după 15 minute, s-a produs o altă deflagraţie. Cum mă simt? Slavă Domnului că mama nu trăieşte ca să vadă ce se întâmplă", spune un martor ocular.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, în est se înregistrează o mobilizare a forţelor separatiste, care ar putea pregăti o ofensivă de proporţii. În context, liderul de la Kiev a declarat că nu îi este frică de un război cu Rusia. Potrivit lui Petro Poroşenko, armata ucraineană este în prezent într-o stare mai bună decât era acum cinci luni şi primeşte susţinere din lumea întreagă.

Sprijinul occidental a fost confirmat de Angela Merkel. Cancelarul german a subliniat că Europa va continua să impună sancţiuni împotriva Moscovei atât timp cât va fi necesar: "Noi susţinem Ucraina politic şi economic. Rusia încalcă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucraine. Rusia îşi exercită sfera de influenţă pentru a destabiliza estul Ucrainei, în regiunile Lugansk şi Doneţk".

Miniştrii de externe ai UE ar putea decide astăzi înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Reuniţi la Bruxelles, oficialii vor discuta, de asemenea, despre mijloacele prin care pot ajuta Ucraina, care trece printr-o profundă criză economică şi politică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu